Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vereniging Eigen Huis maakt zich zorgen om verduurzamingsverplichting

Huiseigenaren die hun woning ingrijpend verbouwen, zijn vanaf 1 februari verplicht ook verduurzamingsmaatregelen te nemen, zoals warmtepompen of zonnepanelen. Deze nieuwe verplichting komt voort uit Europese regelgeving. Dat meldt Vereniging Eigen Huis.

In Europa is afgesproken dat gebouweigenaren – zo ook huiseigenaren - bij een grondige renovatie van een gebouw ook verduurzamingsmaatregelen moeten nemen, zoals de installatie van een warmtepomp of zonnepanelen. Een renovatie is ingrijpend als van de buitenzijde 25 procent of meer wordt vernieuwd, veranderd of vergroot én de verwarmings- of koelinstallatie wordt aangepast. Na renovatie moet de energie die de huiseigenaren gebruiken voor een deel afkomstig zijn uit duurzame bronnen.


Foto ter illustratie: Kampan Butshi | Dreamstime

Minimumwaarde hernieuwbare energie
Hiervoor geldt een zogenoemde ‘minimumwaarde hernieuwbare energie’. Die waarde is haalbaar met de installatie van zonnepanelen, warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet. De gemeente controleert bij de vergunningaanvraag of die voldoet aan de verduurzamingseisen. Niet elke huiseigenaar kan aan de verplichtingen voldoen. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een rekentool die vast kan stellen wat de minimumwaarde hernieuwbare energie moet zijn na renovatie en heeft weergegeven onder welke omstandigheden er sprake is van uitzonderingen.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?
Hoewel deze verduurzamingsverplichting waarschijnlijk nog maar voor een kleine groep huiseigenaren geldt, maakt de vereniging zich zorgen over de stapeling van maatregelen, onnodige regeldruk en extra kosten voor woningbezitters. De vereniging is van mening dat verplichtingen een sluitstuk moeten zijn, niet het startpunt. De overheid moet zich eerst richten op het wegnemen van barrières en het stimuleren van verduurzaming, door te ontzorgen, subsidies en gunstige regelingen zoals de salderingsregeling. De nieuwe verduurzamingsveplichting is daarnaast vrij complex. De vereniging ziet graag dat het kabinet actief gaat monitoren hoe de regeling in de praktijk uitpakt, tegen welke barrières huiseigenaren oplopen en of de informatievoorziening en voorlichting van de regeling begrijpelijk is.

Bron: Vereniging Eigen Huis

Publicatiedatum: