Bescherm je bezittingen, wees niet de 1%

De inboedelverzekering: een term die voor jongeren misschien nog wat vaag klinkt, maar die voor 99% van de volwassen Nederlanders als vanzelfsprekend klinkt. 99% van de Nederlanders met een woning heeft namelijk een inboedelverzekering. Officieel is de inboedelverzekering voor Nederlanders boven de 18 jaar ook verplicht, wat het hoge percentage verklaart. Maar hoeveel kost eigenlijk zo’n verzekering? Waar is het goed voor en wat als je het niet doet?

Doel van de verzekering
De inboedelverzekering verzekert de bewoner er eigenlijk van dat als er onbedoelde schade is aangericht aan spullen binnenshuis, dat deze kosten niet gedekt hoeven worden de bewoner zelf. Dit soort schade bevat bijvoorbeeld brand, waterschade, inbraak of vandalisme: dingen waar de bewoner zelf weinig aan kan doen. Het is gelukkig dat er zo’n verzekering bestaat, aangezien bijna geen van de Nederlandse bewoners de restauratie van een compleet afgebrand huis zou kunnen vergoeden uit eigen zak.

Kosten
Voor de portemonnee van de bewoner is er ook goed nieuw. Gemiddeld kost een inboedelverzekering namelijk maar €15 per maand. De prijs varieert van €10 tot €25 of nog veel meer. De maandelijkse rekening hangt meestal af van hoeveel soorten schade de verzekering dekt. Brand wordt bijna altijd meeverzekerd, maar een bewoner zou ervoor kunnen kiezen om bijvoorbeeld vandalisme of inbraak niet mee te laten verzekeren. Ook de hoeveelheid die de verzekering dekt bepaalt natuurlijk mee over de maandelijkse rekening. De kosten van de verzekering zijn dus goed te overzien.

Maatschappijen
Maatschappijen die de basis inboedelverzekering aanbieden zijn bijvoorbeeld Independer, FBTO of Nibud. Vaak gaan bewoners die een specifieke samenstelling willen bij hun verzekering eerder naar Ansvar of Nationale-Nederlanden. Een specifieke samenstelling is voor bijna alle starterswoningen niet nodig en dekt de basisverzekering vrijwel genoeg. Dit geldt overigens ook voor gemiddelde gezinswoning in Nederland.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven