Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vlaamse minister bezoekt textielgroep

"Circulaire economie biedt kansen voor bedrijven, maar houdt grote uitdagingen in”

Gisteren, dinsdag 13 juli 2021 bracht Vlaamse minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits een bezoek aan de textielgroep European Spinning Group (ESG) in Spiere-Helkijn, een inspirerend voorbeeld van circulaire economie binnen de textielsector. Zo produceren zij nieuwe textielproducten op basis van gerecycleerde garens uit afgedankte jeans.
Dit bedrijfsbezoek kaderde in de werkagenda Circulaire Maakindustrie waarmee Vlaanderen ambieert om tegen 2030 1 op de 2 maakbedrijven actief aan de slag te krijgen met circulaire economie. Om deze transitie naar een circulaire economie te realiseren, werd Vlaanderen Circulair opgericht, een partnerschap van overheden, bedrijven, middenveld en kenniswereld. Fedustria, de Belgische federatie van de textiel-, hout- en meubelbedrijven, is zowel in de stuurgroep als in de verschillende werkgroepen van Vlaanderen Circulair actief vertegenwoordigd. Hiermee wil Fedustria zich ten volle engageren om actief mee te werken aan een circulaire maakindustrie. Vele kansen, maar ook uitdagingen voor de maakindustrie



De circulaire economie biedt heel wat kansen
Voor hun productie moeten de bedrijven hun grondstoffen vaak wereldwijd aankopen. Voor heel wat grondstoffen is dat de enige mogelijkheid (zo bv. katoen voor de kledingtextielindustrie). Anderzijds biedt een performante circulaire economie een potentieel voor grondstoffen uit de eigen regio, zodat onze bedrijven minder afhankelijk worden van aanvoer uit het buitenland.

Fa Quix, directeur-generaal van Belgische federatie van de textiel-, hout- en meubelbedrijven, licht toe: “Binnen de textielindustrie zou dit een grote troef kunnen zijn, aangezien we de diverse schakels in de waardeketen (garenproducenten, stoffenproducenten, veredelaars, producenten van half-afgewerkte producten, producenten van eindproducten, textielverzorgers) omvatten. Niet alleen naar beschikbaarheid, maar eveneens naar traceerbaarheid van en kennis over de gebruikte materialen. Men mag niet uit het oog verliezen dat textielrecyclage technisch niet zo eenvoudig is en nog veel onderzoek vereist. Bovendien is het niet evident om gerecycleerde grondstoffen op grote schaal aan rendabele prijzen te produceren of te vinden. Niettemin zetten vele textielspelers vandaag al actief in op het circulaire verhaal, maar de uitdaging zit hem vandaag veelal nog in de economische rentabiliteit ervan.”



Een breed partnerschap voor circulaire economie
Circulaire economie is enkel mogelijk als alle schakels uit de waardeketen samenwerken, te beginnen bij de productontwikkelaars die kunnen instaan voor eco-design. Maar meer is nodig. Ook onze kenniscentra – zoals Centexbel voor textiel – spelen een cruciale rol. Want voor een volwaardige circulaire economie in de textielsector is immers nog veel innovatie nodig. Ook het partnerschap met het onderwijs en de opleidingscentra draagt bij tot de doorbraak van circulariteit. Fedustria is dan ook zeer verheugd dat Vlaams minister Crevits 15 miljoen euro vrijmaakt om onderzoekers, bedrijven en consumenten aan te zetten om de omslag naar een circulaire economie te helpen maken. Dankzij een lange traditie van de maakindustrie in Vlaanderen, gekoppeld aan technische knowhow en menselijk kapitaal, vinden onze producten over de hele wereld ingang (exportquote textiel bedraagt 70%). Aldus is de maakindustrie een belangrijke bron van welvaartscreatie.

Meer informatie:
Fedustria
www.fedustria.be 

Publicatiedatum: