Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Succesvolle familiebedrijf Colijn IT gaat nadrukkelijk over grenzen

"We zijn geen van allen muurbloempjes die op alles ja en amen zeggen"

Colijn IT gaat nadrukkelijker over grenzen. Het door drie broers geleide bedrijf heeft in de Benelux al een stevige vinger in de pap, de komende jaren worden ook in tal van andere landen projecten opgezet. Daarvoor worden partners gezocht die samen met de automatiseerder uit Goes deze internationale stap willen zetten. In Amerika en Australië lopen al verschillende opdrachten.
Als we David en Marc Colijn op hun thuisbasis spreken, komt laatstgenoemde net uit een call met Hongkong. Dat geeft de groeipotentie van Colijn IT mooi weer. Met het tweetal spreken we over de ambities van het familiebedrijf, zonder daarbij verleden en heden over te slaan. "Over vijf jaar zijn we qua omzet verdubbeld", laat Marc desgevraagd weten. Niet voor niets luidt de slogan van het succesvolle bedrijf 'voorsprong door innovatie'.


David en Marc Colijn tonen met trots de oorkonde die hoort bij het winnen van de Red Dot Design-award.

In oktober bestaat Colijn IT 40 jaar. Vanwege coronaperikelen moet het jubileumfeest nog gepland worden. Het was 1981 toen vader Jaap Colijn, die daarvoor zijn brood in de wit- en bruingoedbranche verdiende, startte met hardware. Het was de tijd dat IBM op de markt kwam met 's werelds eerste PC. Na een jaar of vijf werd hij door Naeye-Verstraten in Terneuzen uitgedaagd om een softwarepakket voor de meubelbranche te bedenken. Niet zonder succes. Anno 2021 is Colijn IT uitgegroeid tot een vooruitstrevende automatiseerder binnen de interieurbranche, gerund door Marc (48), Ruben (46) en David Colijn (37). Inmiddels telt het IT-bedrijf, dat zij circa 15 jaar geleden van hun inmiddels overleden pa overnamen, 55 medewerkers.

Digitale ondersteuning
Colijn IT is sterk op het gebied van bedrijfssoftware (ERP), productconfigurators, geïntegreerde webshops en 3D visualisaties. Daarmee biedt het de complete digitale ondersteuning van de bedrijfsprocessen voor fabrikanten, groothandels en retailers.
Dat de Zeeuwen op de goede weg zitten, blijkt wel uit het feit dat ze in 2020 de Red Dot Design wonnen en dit jaar de prestigieuze A’Design Award. De awards waren voor de iONE productconfigurator. Een bevestiging dat de iONE software goed in elkaar zit en ondernemers in de woonbranche sterker maakt. 

iONE is een krachtige, multidisciplinaire software suite die speciaal is ontwikkeld voor de meubelbranche.

De iONE productconfigurator is ontwikkeld voor de meubelbranche en maakt het mogelijk volledig geautomatiseerd producten online te configureren én visualiseren, in zowel 2D als 3D. Daarnaast is de productconfigurator te integreren met tal van andere applicaties en toepassingen, zoals webshops, augmented reality en virtual reality. "Realistische productvisualisatie helpt klanten bij hun beeldvorming en geeft ze meer vertrouwen, hetgeen aantoonbaar leidt tot hogere conversies (8 op 10 klanten gaat over tot een aankoop), minder retouren en een grotere klanttevredenheid. Daarnaast is de gemiddelde orderwaarde en stuk hoger. Mensen komen binnen voor een bankstel, maar gaan vervolgens met een complete inrichting naar huis", weten de twee inmiddels uit gesprekken met klanten.

Complexe producten
"We hebben altijd de focus op de meubelbranche gehad", vervolgen Marc en David. "Waarmee wij bezig zijn, lijkt voor de buitenwereld niet ingewikkeld. Maar we werken met complexe producten. Alleen al op het gebied van banken zijn er zoveel verschillende opties en spelregels. De consument moet alle mogelijkheden goed kunnen visualiseren, van type armleuning tot stof. Vervolgens kan onze software door middel van onze 3D visualisaties aan de klant tonen hoe deze qua grootte, kleur en vorm in de eigen woning staat. Om dat allemaal te automatiseren! Dan heb je het over miljoenen samenstellingen. Dat is voor onze IT'ers de grote uitdaging waarmee we al ruim 15 jaar bezig zijn. Ooit begonnen met data, inmiddels verweven met de nieuwste 3D (gaming) technieken."

Als meubelverkoper kun je, wil je goede resultaten boeken, eigenlijk niet meer zonder productconfigurator. Consumenten willen zich voorstellen hoe een bank eruit ziet in een totaal andere opstelling, met een andere stof en kleur en of hij fysiek in een bepaalde ruimte past. Kunnen ze dat niet, dan stelt meer dan de helft hun aankoop uit. De productconfigurator van iONE helpt de consument daadwerkelijk met het kopen van complexe interieurproducten.

Visualisaties hebben een positieve invloed op zowel de verkoop als op het aantal retouren.

Groei ondanks corona
Colijn IT blijft voortdurend grenzen opzoeken. Continu wordt er geïnvesteerd om nog betere producten aan te kunnen bieden. De afdeling service en ontwikkeling groeit het hardst, daar is de laatste jaren het personeelsbestand verdubbeld. Komt doordat steeds minder klanten handmatig orders invoeren, maar meer dan ooit kiezen voor geautomatiseerde processen zoals Colijn die bedenkt.

In het afgelopen coronajaar draaide het een goed jaar ondanks de pandemie. Vlak na de uitbraak van het virus bedacht de directie allerlei strategieën en plannen, maar die bleken helemaal niet nodig te zijn. Integendeel. Colijn IT kreeg het drukker dan ooit. Dat had veel impact op de organisatie. Een groot aantal processen werd versneld, doordat de online handel onder meubelverkopers explosief toenam. Zelfs 50-plussers gingen voor hun aankoop de digitale snelweg op. Vooral deze groep mensen heeft koopkracht en dan is het wel van belang dat je ze als ondernemer naar je toetrekt.


MyRoomplans is een 3D roomplanner en een productconfigurator in één en vormt daarmee en goede verkooptool. 

"Visualisatie gaat een steeds belangrijkere rol spelen. Onze technologie maakt het voor bedrijven haalbaar om consumenten in staat te stellen een complete kamer vol meubilair te visualiseren en aan te passen: naadloos vloeiend van 3D productconfiguratie, naar 3D-roomplanner, naar AR, naar VR en alles vervolgens rechtstreeks vanuit de 3D-omgeving aan de winkelwagen toevoegen, waar de informatie vervolgens wordt vertaald naar alle vereiste artikelinformatie die de winkelier nodig heeft om de bestelling succesvol uit te voeren", geven Marc en David aan.

Een sfeerbeeld gemaakt met de roomplanner.

Fabrikanten
Colijn IT werkt samen met verschillende fabrikanten. Zij hoeven niet alle modellen fysiek te kunnen laten zien. Met de 3D-visualisaties is dat ook niet meer noodzakelijk. Ze tonen bijna levensecht de meubelen. Nog even en er kunnen zelfs mooie sfeerfoto's 'op locatie' gemaakt worden die ook voor brochures gebruikt kunnen worden. Dan gaat er een hele nieuwe wereld open en kan er vrij eenvoudig foto's van een nieuw product worden gemaakt. "Dan krijg je een fotorealistisch beeld dat hooguit 50 eurocent kost, omdat het geen tijdrovend proces meer is."
Met een fabrikant als Habufa wordt nauw samengewerkt. "Het bedrijf heeft zo'n 100 verkooppunten in Nederland en is ook buiten Nederland zeer actief in landen als België, Duitsland en Frankrijk. De volledige collectie van Habufa is terug te vinden in de roomplanner, waardoor alle modellen in 3D geplaatst en geconfigureerd kunnen worden. Hierdoor zijn honderden indelingen en combinaties uit te proberen en uiteindelijk ook te bestellen door klanten. Met dit volledig geïntegreerd systeem lopen we wereldwijd voorop. We benaderen altijd alles vanuit het perspectief van de klant. Proberen ook constant bedrijfsprocessen te verbeteren, bijvoorbeeld dat klanten ook op andere manieren geïnformeerd kunnen worden. Maar feit is dat visualisatie op dit moment hot is. Daar zijn we de komende jaren nog zoet mee."

Ruben en Marc, poserend met een certificaat voor de Zeeuwse muur in het kantoor van Colijn IT.

Tot slot: hoe is het om als drie broers het familiebedrijf te leiden? Jullie broer Ruben is CEO, jij Marc bent managing director en David productmanager?
"We botsen wel eens. Maar wat we gemeen hebben is dat onze overall visie hetzelfde is. Op detail verschillen we soms van mening, maar de drive om er het beste van te maken is er constant. Met z'n drieën hebben we een duidelijke focus; we handelen allemaal in het belang van Colijn IT. Feit is dat we geen van allen muurbloempjes zijn, dat we niet op alles ja en amen zeggen. In het directieteam zitten echter ook mensen van buitenaf, zodat we als bedrijf in balans blijven. Maar we kunnen gerust zeggen dat de gesprekken met de nodige passie plaatsvinden. Het mooie is dat we nooit een tweede agenda hebben. Het personeel, het bedrijf en onze klanten staan altijd voorop. Het gaat natuurlijk ook bij ons om het behalen van een rendement, maar we zijn niet benauwd om continu investeringen te doen ter verbetering van onze producten."

Meer informatie:
Colijn IT
Amundsenweg 6
4462 GP Goes
+31 (0)113 236 000
info@colijn-it.nl  
www.colijn-it.nl