Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Waarde van winkelvastgoed staat onder druk'

De waarde van winkelvastgoed staat onder druk, maar nog steeds worden nieuwe winkels gebouwd. De leegstand van winkels steeg in 2020, maar was beperkt gezien de gedwongen winkelsluitingen en slechte vooruitzichten. De verwachtingen ten aanzien van winkelvastgoed zijn negatief. Dat meldt ABN Amro. Volgens een bijdrage van Madeline Buijs, Gerarda Westerhuis, Casper Wolf en Ward van der Stee staat de waarde van winkelvastgoed onder druk.

In Roden staat het bedrijfspand van HEM Meubel voor € 1.150.000 te koop. FOTO FUNDAINBUSINESS  

'In 2020 daalde de waarde met 5,7 procent en bleef daarmee flink achter bij de waardeontwikkeling van andere vastgoedtypes zoals kantoren en logistiek vastgoed. De waardeontwikkeling staat al langer onder druk door de opkomst van het onlinekanaal, maar daar is vorig jaar de coronapandemie en de gedwongen winkelsluiting bijgekomen. Als gevolg van de economische ontwikkelingen, de achterblijvende consumptie en de groei van online winkelen, is de verwachting dat het winkelvastgoed de komende jaren minder waard zal worden. Ook de transactieprijzen – de prijzen waartegen winkels worden verkocht – daalden in 2020 al met 11,5 procent in vergelijking met een jaar eerder.'

Toename leegstand nog beperkt in 2020
'Ondanks de slechtere economische omstandigheden door de verplichte sluiting van de winkels, minder passanten en toename van onlineaankopen, nam de leegstand van winkels in 2020 maar beperkt toe. Dit komt door de steunmaatregelen van de overheid, waardoor het aantal faillissementen beperkt is gebleven. Wel verschilt de leegstand per type gebied. Zo is de leegstand in binnensteden met 13,2 procent bijna twee keer zo hoog als het landelijk gemiddelde van 7,5 procent. Ook zijn er grote regionale verschillen. Met name in de zuidelijke provincies is de leegstand fors toegenomen. Zodra de overheidssteun wordt afgebouwd, zal de leegstand naar verwachting verder toenemen.'

Nieuwbouw neemt nog hard toe
'De negatieve vooruitzichten van winkelvastgoed en toenemende leegstand hebben zich nog niet vertaald in minder nieuwbouw. In 2020 werd 14,9 procent meer geïnvesteerd in de aanbouw van nieuwe winkels dan het jaar ervoor, in totaal 107 miljoen euro. 
Vergunningstrajecten duren vaak lang, waardoor de nu gemeten toename het gevolg kan zijn van aanvragen voor nieuwbouw uit een verder verleden. Evenzo worden de meer grimmige huidige economische omstandigheden van dit moment mogelijk pas later zichtbaar in een afname van de investeringen in nieuwbouw. Daarnaast was er in het verleden tussen gemeenten weinig afstemming over waar nieuwe winkels werden gebouwd, met als gevolg een flinke toename van het aantal winkels terwijl daar geen klandizie voor was. Dit zorgde uiteindelijk voor meer leegstand. Dit kan nu weer het geval zijn.

Lees hier volledige rapport.

Publicatiedatum: