IKEA werkt hard aan de ambitie om in 2030 circulair en klimaatpositief te zijn

KEA blijft zich, ondanks de uitdagingen die de coronacrisis met zich meebrengt, onverminderd inzetten voor een duurzamere toekomst. In 2020 zijn flinke stappen gezet op het gebied van duurzaamheid, zoals het lanceren van de Meubel inruilservice en de introductie van het plantaardige Zweedse balletje. IKEA werkt hard aan de ambitie om in 2030 circulair en klimaatpositief te zijn. Eind januari bracht Inter IKEA Group (eigenaar van het IKEA concept en wereldwijde franchisegever) het 'IKEA Sustainability Report FY20' en de 'Forest Positive Agenda 2030' naar buiten. Ingka Group (de grootste franchisenemer van het IKEA concept) lanceerde het 'Ingka Group Annual Summary & Sustainability Report FY20'.Hoogtepunten
Het was een belangrijk jaar voor IKEA. De hoogtepunten op het gebied van duurzaamheid op een rij.

- De klimaatimpact van IKEA is verder verkleind (zelfs als rekening gehouden wordt met het omzetverlies door het sluiten van de winkels). Per euro omzet is de CO2-uitstoot gedaald met 7%, mede dankzij verbeteringen in het gebruik van hernieuwbare energie bij de productie en transport.
- Ingka Group produceerde voor het eerst wereldwijd meer hernieuwbare energie dan het bedrijf verbruikt. Wereldwijd liggen er nu meer dan 920.000 zonnepanelen op de daken van IKEA winkels en distributiecentra. In Nederland zijn dit 40.000 zonnepanelen, die dit jaar samen 8.032.284,2 kWh produceerden - wat gelijkstaat aan het verbruik van 4.000 huishoudens.
- Het testen en uitrollen van circulaire services, zoals de Meubel inruilservice. In Nederland zijn 11.000 producten teruggenomen om een tweede leven te krijgen bij nieuwe klanten.
- IKEA lanceerde de HUVUDROLL plantaardige Zweedse balletjes, met dezelfde smaak en textuur als het iconische gehaktballetje, maar de productie van de plantaardige variant heeft 25 keer minder impact op het milieu.
- In een tijd waarin iedereen gedwongen thuis moet blijven, is het belang van een veilig thuis erg groot. In Nederland ging IKEA een lange termijnsamenwerking aan met het Leger des Heils. IKEA richtte tijdens de eerste golf noodlocaties in voor daklozen, en is nu bezig met het inrichten van 250 huurwoningen voor cliënten van het Leger des Heils. Daarnaast deed het bedrijf een financiële donatie aan het impactfonds Woonvermogen waarmee nieuwe woonplekken voor daklozen gebouwd kunnen worden.
- De samenwerking tussen IKEA, Renewi en RetourMatras leidde tot de derde matrasrecycling fabriek in Nederland. Begin februari kondigde IKEA een nieuwe RetourMatras fabriek aan in Nederland met innovatieve recyclingactiviteit. Een nieuwe stap richting het 100% circulaire matras.
- IKEA lanceerde TILLVERKA: een circulaire collectie viltproducten, gemaakt van restanten van Nederlands IKEA textiel. De collectie is geproduceerd door een lokale sociale onderneming: het Nederlandse i-did dat mensen in de bijstand helpt ontwikkelen door middel van coaching en begeleiding op de werkvloer.
- De gestelde houtdoelstelling voor 2020 is behaald: meer dan 98%* van het gebruikte hout in IKEA producten is FSC-gecertificeerd of gerecycled. Ook werden dit jaar bijna 7,2 miljoen zaailingen geplant - zodat het bedrijf meer bomen plant, dan het verbruikt.

Meer informatie:
Ikea
www.ikea.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© Wonen360.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven