Bert-Jan van der Stelt, branchespecialist Wonen over coronajaar 2020:

'We hebben als INretail bewezen dat het heel nuttig is om lid te zijn van een brancheorganisatie'

"Wat mijn verwachtingen voor 2021 zijn? Vooruitkijken is erg lastig. We ervaren nu hoe snel situaties kunnen veranderen. 2020 zie ik als een uitzonderlijk jaar. Als referentiepunt zou ik 2019 nemen. Lukt het ons om ten opzichte van dat jaar een paar procent te plussen dan ben ik heel tevreden. Maar veel hangt af hoe corona zich de komende maanden nog gaat manifesteren", verklaart Bert-Jan van der Stelt.

2020 was voor veel ondernemers een roerig jaar. Zo tegen het einde van het jaar, dat gedomineerd werd door de perikelen rond Covid-19, blikken we met een aantal personen uit de branche terug op het afgelopen jaar. Ook nemen we alvast een kijkje in 2021. Wat gaat ons het nieuwe jaar brengen? 

Die vragen leggen we voor aan Bert-Jan van der Stelt van INretail. Hij is branchespecialist Wonen.

Hoe kijk je terug op 2020?
2020 was een bijzonder enerverend jaar. Waar er tot en met februari geen vuiltje aan de lucht leek, maakten we in maart als land en als retaileconomie een noodstop. Zo ervaarde ik het persoonlijk ook. Binnen een paar dagen stond feitelijk alles stil, gingen we in een intelligente lockdown en kwam er een einde aan een lange periode van omzetgroei in de woonbranche. Zo leek het althans op dat moment. Dan is er onzekerheid, veel zorg en soms paniek en worden er allerlei scenario’s uitgewerkt. Er was één voordeel: Doordat we de afgelopen jaren zo goed gedraaid hebben als woonbranche gingen we fit deze crisis in. De orderportefeuille zat vol, we konden blijven uitleveren waardoor we niet direct in financiële problemen kwamen. Deze periode van onzekerheid heeft maar kort geduurd. Na een aantal moeilijk weken zagen we al snel de omzetten weer stijgen. Daarna gebeurde het onverwachte. De vraag naar producten voor in- en rondom het huis explodeerde met daaraan gekoppeld ook weer allerlei luxe problemen zoals lange manco’s en lange levertijden. 

Wat zijn hoogtepunten geweest?
Ik wil het geen hoogtepunt noemen, maar de toegevoegde waarde die we als brancheorganisatie dit jaar hebben kunnen bieden, daar ben ik enorm trots op. We krijgen van onze leden wel eens de vraag waarom ze lid moeten zijn. Dit jaar hebben we als INretail bewezen dat het heel nuttig en misschien wel noodzakelijk is om lid te zijn van een brancheorganisatie. Namens onze leden konden we een sterke lobby opzetten richting Den Haag, werden we gezien als hèt aanspreekpunt voor onze branches. Zo zorgen we ervoor dat diverse steunmaatregelen passend gemaakt worden voor onze branches. En richting onze leden: We zijn een klankbord voor onze leden, we denken met ze mee en zoeken samen naar passende oplossingen voor de uitdagingen waarmee ze geconfronteerd worden. En met bijna dagelijkse nieuwsbrieven informeren we onze leden over allerlei Corona issues. Het is een mooi proces geweest om daar samen met alle collega’s invulling aan te geven.

Misschien ook dieptepunten ervaren?
Dat we met elkaar de harde lockdown niet hebben weten te voorkomen dat voelt wel als een dieptepunt. Er is in de afgelopen maanden een enorm contrast ontstaan tussen de verschillende branches. Als woonbranche profiteerden we juist van deze ontwikkeling. Maar onze leden die actief zijn in de mode-, schoenen- en sportbranche hebben te maken met een uitermate moeilijk jaar. De huidige lockdown versterkt dat nog eens. Ik heb diep respect voor ondernemers uit die sectoren die met volle energie blijven zoeken naar kansen.

Waar zie je naar uit?
Ik kijk, net als iedereen, weer uit naar een ‘normaal’ leven en waar we de 1,5 meter samenleving definitief achter ons kunnen laten.

Wat doe je tijdens de kerstdagen?
Er kan niet veel, maar op Eerste Kerstdag bezoek we onze ouders, die zijn al op leeftijd. Door de coronarichtlijnen kunnen onze kinderen helaas niet mee en dat is wel erg jammer. Op Tweede Kerstdag gaan we thuis met ons gezin aan een mooi kersdiner.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.