Milieubijdrage op elke verkochte matras

Vanaf 1 januari 2021 komt er een milieubijdrage op elke verkochte matras en kunnen consumenten met hun oude matras gratis terecht op het recyclagepark. Dat melden de Belgische federaties Fedustria en Comeos in een gezamenlijke verklaring.

MyBed Nature Zen Collection van Recor Bedding. FOTO TER ILLUSTRATIE

Vanaf 1 januari 2021 treedt de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid, kortweg UPV, voor matrassen in werking. Voor de consumenten betekent dit dat zij vanaf 1 januari 2021 met hun oude matras gratis terechtkunnen op het recyclagepark, en dat ze bij de aankoop van een nieuwe matras een milieubijdrage zullen moeten betalen. Deze milieubijdrage dient om de inzamelings-, ontmantelings- en verwerkingskosten van de afgedankte matrassen te financieren en is tevens bestemd voor onderzoek en ontwikkeling naar ecodesign van nieuwe matrassen.

De milieubijdrage
De door de consument te betalen milieubijdrage wordt bepaald op basis van het type en de grootte van de matras (genoemde bedragen zijn (incl. BTW):
- Babymatrassen € 4,25
- Matrassen en toppers** ≤120 cm €  8,50
- Matrassen en toppers** > 120 cm € 17,00

*Babymatrassen: matrassen met volgende afmetingen in centimeter: 60 x 120, 60 x 130, 70 x 140

Opmerking: Parkmatrassen en wiegmatrassen zijn vrijgesteld, dit zijn matrassen met een maximale hoogte ≤40 mm én de totale matrasoppervlakte is ≤ 80 cm²

**Matrassen: producten die bestemd zijn om op te slapen en te rusten, geschikt voor het gebruik door de mens voor een lange periode, bestaande uit een sterke hoes, gevuld met kernmaterialen, en die kunnen worden geplaatst op een bestaande ondersteunende bedstructuur, alsook toppers die op een matras worden geplaatst.

Een topper (ook wel topdekmatras, oplegmatras of topmatras) is een dunne matras (van maximum 10 centimeter dikte) die bovenop de normale matras wordt gelegd.

Bron: Valumat vzw

Verkopers zijn niet verplicht om deze bijdrage apart te vermelden op de factuur of het kasticket, maar het mag wel. De wet bepaalt echter dat de consument bij aankoop van de matras duidelijk moet worden geïnformeerd over de totale prijs van het product, met inbegrip van de milieubijdrage. Dit kan via andere communicatiemiddelen (bv. affiches, prijsetiketten in de winkel, vermelding in reclamefolders...).

De inzameling en de verwerking van afgedankte matrassen
Voor de inzameling van afgedankte matrassen werkt Valumat samen met de gemeenten en afvalintercommunales. Hun inzamelkanalen zijn heel geschikt om de matrassen op een milieuvriendelijke manier in te zamelen en zijn tevens een garantie op een correcte verwerking en maximale recyclage van je oude matras.

Sommige verkopers van matrassen aanvaarden gratis je oude matras wanneer je bij hen een nieuwe aankoopt. Wanneer ze matrassen bij jou thuis komen ophalen kunnen ze wel een vergoeding aanrekenen voor de retourservice. Een lijst van winkels die vrijwillig oude matrassen inzamelen bij aankoop van een nieuwe zal je weldra kunnen terugvinden op www.valumat.be.

Verkopers van matrassen zijn verplicht een beroep te doen op een geregistreerde inzamelaar om de oude matrassen op te halen en te laten verwerken. Dit biedt een garantie op een maximale recyclage en minimale milieu-impact.

De verkopers van matrassen die geen oude matrassen inzamelen, zijn wettelijk verplicht om de consumenten te informeren waar zij met hun oude matrassen terecht kunnen.

Tip: zorg dat je oude matras altijd droog is bij het afleveren!

Valumat, het beheersorganisme
Het beheersorganisme Valumat vzw, een initiatief van een aantal matrasproducenten en de sectorfederaties Fedustria, Comeos en Navem, is opgericht om dit systeem mee in goede banen te leiden. De invoering van een UPV voor matrassen betekent dat elke producent en invoerder van matrassen verantwoordelijk is voor de afvalstromen die ontstaan uit de verkoop van matrassen in België. Zij moeten dus tussenkomen in de kosten voor inzameling en verwerking en bovendien de wettelijk vastgelegde inzamel- en recyclagedoelstellingen behalen. Valumat sluit overeenkomsten af met de overheden om de uitvoering van de UPV in naam van haar deelnemers uit te voeren. Producenten en invoerders die aansluiten bij Valumat dienen de milieubijdrage te betalen op basis van het aantal matrassen dat zij op de Belgische markt brengen.

Meer informatie over de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid matrassen? Neem dan zeker een kijkje op www.valumat.be


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.