Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Franse consument heeft andere voorkeuren voor matrassen dan Nederlanders, Belgen en Duitsers

Uit de Beddenbranche Marktmonitoren van Marktdata.nl blijkt dat de Franse consument de voorkeur geeft aan een kortere maar dikkere matras ten opzichte van de consumenten in Nederland, België en Duitsland. Daar waar in laatstgenoemde drie landen de massa gaat voor een matras van 200 cm, kiest de Franse consument vaker voor een matras van 190 cm lengte. De Franse matras is dus korter, maar wel dikker. Een 30 cm dikke matras is in Frankrijk de standaard.

Marktdata.nl heeft, net als voor Nederland, België en Duitsland, over de afgelopen vier jaar het Franstalige zoekverkeer over bedden in de Googlezoekmachine in Frankrijk geanalyseerd. Een paar honderd miljoen zoekopdrachten en vele duizenden verschillende zoektermen gerelateerd aan bedden en matrassen zijn ontleed, waardoor een helder beeld ontstaat van de Franse marktstructuur en markttrends op het gebied van bedden en matrassen.


Foto: Dreamstime.

Algemeen
De Beddenbranche Marktmonitor Frankrijk 2024 laat zien dat gedurende de afgelopen vier jaar maandelijks meer dan 4,5 miljoen zoekopdrachten zijn uitgevoerd in Frankrijk op het gebied van bedden en matrassen in de zoekmachine van Google. In het eerste jaar van de corona pandemie groeide de interesse in bedden en matrassen zeer sterk, waarna in het jaar 2021 het interesse-niveau nog doorgroeide met 8%. In het jaar 2022 was er echter sprake van een terugval. In dat jaar nam het gerelateerde zoekvolume af met maar liefst 6%. Een ommekeer werd echter genoteerd in het afgelopen jaar 2023, waarin een stijging van 5% werd geregistreerd.

In vergelijking met de Nederlandse, Belgische en Duitse markt vertoont de Franse beddenbranche globaal genomen eenzelfde beweging. Ook Nederland, België en Duitsland noteerden in het jaar 2022 een afname van de interesse van consumenten in bedden en matrassen. De marktstructuur in Frankrijk qua aanbieders ziet er echter heel anders uit.

Matrassen
Als we de verschillende Beddenbranche Marktmonitoren naast elkaar leggen, kunnen we de marktsituatie per land goed vergelijken. De opbouw van de rapportages is namelijk zoveel mogelijk gelijk gehouden, zodat thema's en cijfers ook echt te vergelijken zijn en er geen appels met peren worden vergeleken. Zo blijkt de gemiddelde lengte en dikte van een matras in Frankrijk sterk te verschillen van de andere drie landen.

Matraslengte
Volgens de statistieken is een volwassene in Nederland het langst van de vier landen. Een Duitser zoekt echter gemiddeld genomen de langste matras. Het verschil met Nederland is echter wel heel klein. In Duitsland zoekt men gemiddeld naar een matraslengte van 197,3 centimeter. In Nederland ligt de gemiddelde lengte er 2 millimeter onder. Onze zuiderburen gaan voor een matras die een halve centimeter korter is dan in Nederland. In Frankrijk is de gemiddelde lengte van een matras nog geen 192 centimeter. Dat is niet zo verwonderlijk, want een gemiddelde volwassen Fransoos is ook ruim 5 centimeter kleiner dan een Nederlander.Als we kijken naar de specifieke lengtematen van matrassen in de vier landen, dan kunnen we concluderen dat zowel in Nederland als in België en Duitsland de lengte van 200 centimeter de standaard is. In Nederland vertegenwoordigt deze matraslengte 87% van alle gezochte matrassen. In België betreft het 88% en in Duitsland zelfs 92% van alle gezochte matraslengtes.

In Frankrijk daarentegen is de matraslengte van 190 centimeter het populairst en vertegenwoordigt ruim de helft (52%) van het zoekvolume. De 200 centimeter lange matras is slechts goed voor 43% van het zoekvolume naar matrassen van een bepaalde lengte.Matrasdikte
Daar waar Frankrijk gemiddeld genomen de kortste matras kiest, is het wel de dikste matras van de vier landen. Opgemerkt dient te worden dat de matrasdiktes in het online zoekvolume zijn onderzocht vanaf 10 centimeter, om zo min mogelijk vervuiling van de data te krijgen door matrastoppers. Toch worden er, zeker in Nederland, ook veel topdekmatrassen / matrastoppers verkocht van 10 cm dik. De gemiddelde matrasdikte bedraagt in Frankrijk 28,8 centimeter. Dat is bijna zes centimeter meer dan in Duitsland en zelfs bijna 12 centimeter meer dan in Nederland.

Daar waar qua lengte er in Nederland, België en Duitsland een standaard geldt, heeft Frankrijk een standaard als het gaat om de dikte van een matras. In Frankrijk blijkt een matras vrij standaard 30 centimeter dik te zijn. In Duitsland zijn met name matrassen van 20 en 25 centimeter populair. In Nederland is de matras van 10 centimeter erg populair geworden. Dit geldt ook enigszins voor België.Merken en aanbieders
De verschillende Marktmonitoren tonen tevens ranglijsten van de belangrijkste merken en aanbieders van matrassen. In alle landen staan Ikea en Emma de afgelopen vier jaar steevast in de top-3 van meest gezochte merken/aanbieders. Ook Tempur is in alle vier de landen goed vertegenwoordigd in de ranglijsten. Lidl heeft een sterke marktpositie in Nederland, België en Duitsland, maar ontbreekt in Frankrijk. Verder zien we in Duitsland Matratzen Concord ieder jaar in de top-3 staan en in Frankrijk zijn Conforama en But prominent aanwezig in de top-4. In Duitsland zien we over de afgelopen vier jaar Tempur flink stijgen in de jaarlijkse top-10. In Frankrijk is Percko als een komeet de top-10 in geschoten.

Meer informatie:
Van Es Marketing Services – Marktdata.nl
Willem de Clercqstraat 53
7604 AR Almelo
0546 45 66 62
[email protected]
www.marktdata.nl

Publicatiedatum: