Cateraar Vitam verhuisde haar servicekantoor naar een nieuwe locatie in ’s-Hertogenbosch, waar de dienstverlening, de missie, de visie en de unieke manier van samenwerken van het bedrijf goed tot uiting zouden kunnen komen. Interieurarchitect Pieter Verbraak (Pjotr Design) en projectinrichter Joost van Pelt (JOOOST) kregen de opdracht een ontwerp te maken dat het verhaal van Vitam zou symboliseren: vitaliteit en circulariteit in de kern, en de twaalf ingrediënten ondersteunend die HR- & organisatievernieuwer Diana Russo bepaalde in haar ‘wendbare organisaties’ concept.
De ruimtes ademen een open en aangename sfeer, waar medewerkers op een vitale manier (samen) werken en zich – net zoals hun bezoekers – snel thuis voelen, en waar je wordt verleid tot een gezonde en verantwoorde levensstijl. Bij elke materiaalkeuze is de vraag gesteld of het de meest gezonde en verantwoorde is. Het kantoor is daardoor geheel geënt op de nieuwste inzichten op vitale werkplekken én het gebruik van circulaire materialen en producten. Zo is onder meer gebruik gemaakt van populierenhout uit de omgeving, vilt van petflessen en andere gerecyclede materialen. Op de vloer ligt Marmoleum dat voor 97% bestaat uit natuurlijke materialen, met als toevoeging cacaodoppen, een afvalproduct. Elders liggen tapijttegels van Modulyss, gemaakt van gerecupereerde visnetten en andere afvalmaterialen.
Een groot deel van de zitmeubelen, zoals fauteuils, stoelen en
barstoelen, zijn van Spoinq, alle gestoffeerd met de wollen stof Leaf, gemaakt van gerecyclede truien; de meubelen worden in Nederland gemaakt, wat uitstekend past in het concept ‘lokaal en duurzaam ontwerp’. Desgewenst kan Spoinq de meubelen na 10 jaar ‘refurbishen’, waarna Vitam ze weer terug kan nemen of Spoinq ze opnieuw inzet in het productieproces. Zo is voor de productie van nieuwe meubelen veel minder ‘virgin material’ nodig, met een lagere ecologische footprint tot gevolg.
www.pjotr-design.nl
www.jooost.nu
www.spoinq.nl
www.pi-online.nl