Jonge Amsterdamse ondernemers houden met overname eeuwenoude Hollandse ambacht in stand

Na vier jaar de dagelijkse leiding over het bedrijf te hebben gevoerd nemen de ambachtelijk ondernemers Rodny Heemskerk en Bob Koning 100% van de aandelen in Brink & van Keulen 1646 BV over van Konindustries BV. Door het vakmanschap en inventiviteit van Rodny en Bob is het mogelijk om het oudhollandse geelgietersambacht als enige in Europa in stand te houden, waarbij de productie van de kroonluchters 100% in Nederland plaats vindt. Voor huidig grootaandeelhouder F.J. van Konijnenburg is het de juiste tijd om het stokje over te dragen. Met de overname investeren ze in het behoud van cultureel erfgoed in Nederland.

De ondernemers delen hun passie voor het ambachtelijke proces sinds 2011. Zij hebben al vele ambitieuze projecten gerealiseerd in het hout- en metaalbewerking ambacht. Het ambachtelijke van het geelgiet proces sprak hen dan ook direct aan. Sinds 2016 is het bedrijf Brink & van Keulen 1646 onder leiding van de jonge ondernemers gekomen. Nu 4 jaar later, in 2020, kunnen zij zichzelf eigenaar van het bedrijf noemen.

‘Wij vinden het een mooie uitdaging dit Nederlandse erfgoed ambacht in stand te houden’, aldus Bob Koning.

Amsterdam was hét geelgieters centrum van de 17e eeuw, bekende geelgieters werden geroemd om hun kwalitatief hoogwaardige producten. Met de doorstart van Brink & van Keulen 1646 - verantwoordelijk voor de levering van duizenden oudhollandse koperen kroonluchters aan historische gebouwen, koninklijke paleizen en fraaie monumentale woningen - staat Amsterdam opnieuw centraal in de coördinatie van het geelgieters ambacht. 

Oude ambacht en nieuwe technieken 
De productie is grotendeels gericht op kroonluchters van het oudhollandse type, waarbij het gieten en polijsten handmatig wordt gedaan. Daarnaast behoren restauratie en installatie tot de werkzaamheden van Brink & van Keulen.

Innovaties worden niet geschuwd. Nieuwe technieken zoals digitaal ontwerpen, technisch tekenen en 3D printen van de mallen in combinatie met de originele handmatige wijze brengt het ambacht naar een nieuw niveau. Ook wordt er met een computergestuurde 5-assige freesmachine 3D modellen, dus ook mallen voor de gieterij -  gemaakt. Het hele productieproces is nu gestroomlijnd en gedigitaliseerd waardoor het effectiever en efficiënter is. Brink & van Keulen heeft dit in 2020 bewezen door in opdracht van Amsterdam Museum met een 3D print een gietmal te creëren voor de kopie van een bronzen beeld. Een doorbraak in het productieproces wat eindeloos veel mogelijkheden biedt.

‘We kijken hoe we het oude ambacht kunnen combineren met de nieuwste technieken’, zegt Rodny Heemskerk 

Meer informatie:
Brink en van Keulen 
info@brinkenvankeulen.nl  
www.brinkenvankeulen.nl 
+31(0)20 - 486 64 11


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.