Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gemis aan positieve punten retail in Miljoenennota

Uit onderzoek van INretail blijkt dat 92% van de ondernemers bezorgd is over de impact van corona op de continuïteit van de onderneming. Vanuit de miljoenennota wordt alleen indirect in de retail geïnvesteerd. Juist deze ondernemers verdienen perspectief op kansen en mogelijkheden om te ondernemen, verder te  innoveren, te verduurzamen en te digitaliseren. “Er is meer maatwerk nodig voor de sector die nestelt in de haarvaten van de lokale en de landelijke economie. We missen aandacht voor de aanpak van leegstand en het investeren in binnensteden. Iedere plaats profiteert van gezonde retail en dat is vanuit maatschappelijk en economisch perspectief goed voor het hele land.”

FOTO TER ILLUSTRATIE © Arne9001 | Dreamstime.com
 
In de investeringsplannen van de regering en in het derde corona steunpakket wordt onderschat wat een omzetverlies van 15% betekent voor de retail. Veel ondernemers in getroffen branches lopen hier tegen aan. Het gemiddelde inkomen van een zelfstandig winkelier daalt bij zo’n omzetverlies tot het bestaansminimum. Landelijke ketens zullen winkels sluiten en ontslag van medewerkers niet kunnen voorkomen. INretail wil meer aandacht voor de wereld achter de macrocijfers en wijst op de maatschappelijke kosten als investeren in de retail niet gebeurt. “De sector is al een tijd in transitie en vernieuwt volop. Corona versnelt alles en we hebben een meewerkende overheid nodig om het samen in goede banen te leiden", aldus Paul te Grotenhuis, perswoordvoerder van INretail.

De retailsector levert met 9% van alle banen en 8% van de omzet van alle Nederlandse bedrijven een belangrijke bijdrage aan de economische groei, welvaart en ons leefklimaat. Toch gaan de overheidsinvesteringen in 2021 vooral naar andere sectoren. Het is de vraag of de retail zal profiteren van de berekende extra koopkracht, omdat ook de werkloosheid stijgt en het consumentenvertrouwen matig is. Dat werkt als een rem op consumentenbestedingen.

Bron: INretail

Publicatiedatum: