Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Meerman roept stadsbesturen op om tijdig in te grijpen:

'Binnensteden moeten zich opmaken voor een grote uittocht van ondernemers'

Algemeen directeur Jan Meerman van INretail maakt zich zorgen over de toekomst van de binnenstad. In zijn wekelijkse column schudt hij stadsbesturen wakker. "Langzaam daalt het besef in dat het economisch niet haalbaar is wat we doen", ontboezemde een succesvolle serieondernemer met winkelformules in alle grote steden vlak voor het pinksterweekend. Meerman belde haar op om te horen wat haar ervaringen zijn in de eerste weken van de langzaam losser wordende anderhalvemetereconomie. "Uit het gesprek steeg snel het beeld op waarover ik me al wekenlang zorgen maak: als er niet tijdig wordt ingegrepen moeten Nederlandse binnensteden zich opmaken voor een grote uittocht van ondernemers met een winkel- of horecabedrijf."

© Fotograaflondon | Dreamstime.com

"Wat dat betekent, is veertig jaar na dato nog steeds zichtbaar in de centra van de meeste grote steden in Groot-Brittannië. Bezoek een centrum van een stad als Birmingham, Leicester of Leeds en je bent nooit ver weg van een armoedig ogende straat met leegstaande panden en dichtgeplakte etalages. Het is het resultaat van de massawerkloosheid die begin jaren '80 ontstond toen de regering Thatcher besloot het grootste deel van de staatsbedrijven te privatiseren. Omdat huren voor winkelpanden in de binnensteden hoog bleven en consumentenbestedingen sterk afnamen, trokken winkels weg uit het centrum of gingen failliet. Een klap die de Britse binnensteden nooit meer te boven zijn gekomen.

Als we niet oppassen, is hetzelfde lot beschoren voor grote Nederlandse steden. De eerste tekenen zijn er al. Winkeliers en horecaondernemers zijn weliswaar blij met de versoepeling van de coronamaatregelen, maar ervaren tegelijkertijd dat het knap lastig is om binnen de anderhalvemetereconomie voldoende geld te verdienen om de kosten eruit te halen. Of zoals de onderneemster tegen me zei: "In de meeste vestigingen buiten de grote steden is de omzet weer snel aangegroeid tot 60 of 70 procent van het oude niveau. Daar hebben we het vertrouwen, dat we naar 100 procent gaan, maar in de grote steden blijven we diep onder 50 procent steken. Er komen minder mensen in het centrum en er zijn te weinig klanten op de winkelvloer om een winstgevende omzet te draaien".

Lees hier het complete opiniestuk

Publicatiedatum: