Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Interieurarchitect op 80-jarige leeftijd overleden

Afgelopen weekend is interieurarchitect Paul ibens (1939) overleden. Dat meldt het Vlaams Architectuur Instituut (VAI). 'Met het heengaan van ibens is de Belgische interieurarchitectuur één van haar belangrijkste protagonisten verloren', schrijft Universiteit Antwerpen.

Paul ibens. FOTO'S BULO

Het VAI plaatste de volgende In Memoriam:

Na zijn studie in 1968, begon Paul ibens samen met Claire Bataille een ontwerpbureau voor interieurarchitectuur. Gedurende een carrière van meer dan veertig jaar bouwden ze een indrukwekkend oeuvre op gaande van woningen, kantoren, winkelruimtes tot objecten en meubilair. Behalve interieurarchitect, was Paul ibens langdurig docent aan de afdeling Interieurarchitectuur van de Universiteit Antwerpen, het toenmalige NHIBS. 

Al vrij snel kreeg het bureau Bataille & ibens internationale aandacht. Dit blijkt uit de vele prijzen en vermeldingen in vakliteratuur- en tijdschriften. In 2001 ontving het duo de Henry Van De Velde prijs voor Loopbaan, onder meer gevolgd door de interieurprijs Fidias (AiNB) in 2009 voor hun rijke oeuvre en stempel op de interieurarchitectuur. Ook hun houten bouwsysteem ‘78 Plus’ met een gepatenteerde knoopverbinding (1982) kreeg een prijs van het Belgisch Design Center. Bataille & ibens namen actief deel aan tentoonstellingen en beurzen zoals het Interieur Kortrijk, tentoonstellingen van het VIZO (Design Vlaanderen), het Designmuseum Gent, en de tentoonstelling Mobilia over 100 jaar Belgische architectuur- en designgeschiedenis.

Collectie Bataille & ibens
Sinds 2012 wordt het archief van Bataille ibens beheerd door het Architectuurarchief van de Provincie Antwerpen, dat sinds 2018 deel uitmaakt van de collectie van het Vlaams Architectuurinstituut. De rijke verzameling schetsen, tekeningen en dossiers van Paul ibens en Claire Bataille is een belangrijke bron voor de Belgische architectuurgeschiedenis en de komende generaties van ontwerpers.

Unfolding the Archives #3
Bataille & ibens
In het voorjaar van 2021 wijdt het Vlaams Architectuurinstituut een tentoonstelling aan het werk van Bataille & ibens. Curator Eva Storgaard belicht de unieke positie van het bureau in de Vlaamse interieurarchitectuur aan de hand van enkele belangrijke projecten uit het rijke oeuvre van meer dan zes decennia. Nooit eerder getoonde foto’s, tekeningen, ontwerpschetsen en maquettes uit het archief van Bataille & ibens, werpen een nieuw licht op de bijzondere belangstelling van de ontwerpers voor kunst, detaillering en ambacht.

Bron: www.vai.be


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven