Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zeven corona-updates in de woon- en interieurbranche:

Meubelfabriek gooit roer om | 'Niet nu inrichting veranderen' | Luijten voelt crisis | Weer drukker in winkelstraat | Fabrikant herstart productie | Betalingen Duitse klant | Thuiswinkel.org blij met versoepeling

Vandaag de volgende zeven corona-updates in de woon- en interieurbranche:

01. Luijten-VVZ voelt de crisis: meer orders met minder mensen
02. Het wordt met de week drukker in de winkelstraat
03. Overheid versoepelt en verruimt TOGS-regeling
04. Natuzzi gooit productielijnen om voor mondmaskers 
05. Michel Ruijgrok: "Niet nu de complete inrichting veranderen"
06. Himolla start donderdag haar productie opnieuw op
07. Openstaande betalingen bij Duitse klant


01. Luijten-VVZ voelt de crisis: meer orders met minder mensen

Bij Luijten-VVZ kan voor sommige producten de bevoorrading van haar vestigingen verstoord zijn. "We doen ons uiterste best om dit zo snel mogelijk onder controle te krijgen, echter zijn wij hierin ook afhankelijk van onze toeleveranciers en bijbehorende transporteurs", laat de directie in een mailing aan klanten weten. Op dit moment ervaren zij vaker een langere levertijd dan normaal. "Door de corona-crisis is het bij Luijten-VVZ extra druk en ontvangen wij veel meer bestellingen. Tevens kampen wij ook met een hogere uitval van ons personeel. Met andere woorden; we verwerken meer orders met minder mensen."

Intern is Luijten-VVZ druk bezig met de nodige aanpassingen door te voeren zodat straks weer volgens de vaste principe 'Vandaag besteld, morgen in huis' kan worden geleverd. "Weet dat we keihard werken om zoveel mogelijk bestellingen zo snel mogelijk de deur uit te krijgen."

De toename van het aantal orders gaat gepaard met een verhoogde druk op de telefonische verkoop. "We proberen klanten zo snel mogelijk te woord te staan, echter het kan dus voorkomen dat wij moeten terugbellen", aldus de directie van Luijten-VVZ


02. Het wordt met de week drukker in de winkelstraat
De tendens dat de winkelstraten steeds een stukje drukker worden zette zich vorige week voort. In totaal was het in week 16 1,7% drukker dan de week ervoor. Maar ten opzichte van vorig jaar is de afname nog steeds fors, namelijk 76,6%. Dat meldt Bureau RMC.

De enige dag dat het beduidend rustiger was dan de week ervoor was tweede paasdag, maandag 13 april. De oproep van de regering om met Pasen thuis te blijven, heeft duidelijk effect gehad. In de Kalverstraat en op de Nieuwendijk in Amsterdam nam de drukte met meer dan 35% af ten opzichte van de week ervoor. Op de Lijnbaan en Beurstraverse in Rotterdam was het zelfs meer dan 50% rustiger.

Na Pasen keerde de normale tendens terug en was het elke dag steeds een paar procent drukker dan de week ervoor. Een extreme uitschieter zien we op zondag 19 april: het was toen 104,9% drukker dan de week ervoor. Dat lijkt veel, maar de week ervoor was het eerste paasdag en, zoals eerder aangegeven, hebben veel mensen aan de oproep van de regering om met Pasen thuis te blijven, gehoor gegeven. Om de hoge toename te nuanceren: ten opzichte van vorig jaar was de afname op 19 april 73%.

Er zijn wel flinke verschillen in het land te zien: zo nam de drukte in de Langestraat in Alkmaar op woensdag 15 april met 20% toe ten opzichte van de week ervoor, maar de Rembrandtweg in Amstelveen was juist 23% rustiger.


03. Overheid versoepelt en verruimt TOGS-regeling

Op 8 april jl. werd de zogenoemde TOGS-regeling, waarmee ondernemers werkzaam in sectoren die worden getroffen door de maatregelen van de overheid een financiële tegemoetkoming krijgen, voor de tweede maal aanzienlijk uitgebreid naar vele andere sectoren. Daarnaast kunnen ondernemers die menen in aanmerking te komen voor deze tegemoetkoming, maar geregistreerd staan onder een verkeerde SBI-code, zich melden bij de RVO. Thuiswinkel.org heeft zich hier de afgelopen weken hard voor gemaakt en is daarom bijzonder blij met dit resultaat.
Een belangrijke voorwaarde in de oorspronkelijke regeling was dat je als ondernemer voor je bedrijf een ander vestigingsadres dan je huisadres moest hebben. De RVO heeft inmiddels laten weten dat hier minder zwaar naar gekeken zal worden en dat bedrijven met een juiste SBI-code aanspraak maken op deze TOGS-regeling. Het kan dan wel zo zijn dat de goedkeuring van je aanvraag dan meer tijd in beslag neemt, omdat hier vervolgens handmatig naar gekeken moet worden. Lees hier het complete artikel.


04. Natuzzi gooit productielijnen om voor mondmaskers 
Natuzzi, een van de grootste Italiaanse spelers ter wereld op het gebied van meubeldesign en sinds 1993 genoteerd aan de NY Stock Exchange, gaat vanaf komende vrijdag starten met de productie van gecertificeerde chirurgische maskers. Natuzzi's corebusiness is het ontwerpen, produceren en verkopen van banken, fauteuils en woonaccessoires. Deze productie zal ook gewoon doorgaan.

"In minder dan drie weken slaagde Natuzzi erin te voldoen aan alle voorschriften van het Istituto Superiore di Sanità (het Italiaanse nationale gezondheidsinstituut) en omgebouwde en volledige productielijnen, waarbij machines en vaardigheden werden aangepast. De werkstations die van oudsher gewijd zijn aan het knippen en naaien van leer voor bekledingen van meubilair, zijn omgevormd tot werkstations voor het snijden, naaien en produceren van gecertificeerde chirurgische maskers, vervaardigd met een "composiet filtermateriaal" dat tegelijkertijd een maximale bescherming garandeert als evenals het maximale comfort.

Aan de reeds in de fabriek aanwezige machines is een speciale machine voor de eindreiniging van de gezichtsmaskers toegevoegd, terwijl het werkgebied is aangepast aan de geldende normen die de operators - in totaal twintig - uitrusten met de benodigde veiligheidsvoorzieningen om besmettingsgebieden zoveel mogelijk te beperken." Meer informatie: www.natuzzi.com


05. Michel Ruijgrok: "Niet nu de complete inrichting veranderen"
Michel Ruijgrok, eigenaar van designbureau Estida en jurylid van de Entree Awards, gaat er vanuit dat de 1,5-meter-horeca tijdelijk is. "Daarom zou ik niet nu de complete inrichting veranderen, maar kiezen voor haalbare aanpassingen", laat hij in een vraaggesprek met Iris Kranenburg van Entree Magazine weten. "Zet bijvoorbeeld de tafels die je niet kunt gebruiken vol met decoraties zoals rijke bloemen en mooie takken in vazen. Op deze manier steun je meteen de Nederlandse bloementeelt, die in zwaar weer zit nu. Ook leuk: zet kratten met verse groente en fruit op ongebruikte tafels, of stapel er wijnflessen op. Je maakt er een soort stilleven van en laat tegelijkertijd zien met welke mooie producten je werkt in de keuken en achter de bar. En het ziet er gezellig uit!" Lees hier het complete artikel.


06. Himolla start donderdag haar productie opnieuw op

Het Duitse relaxfauteuil merk Himolla start komende donderdag haar productie opnieuw op, na een pauze van vier weken. Dat schrijft Meubihome. Vanaf maandag 27 april zou de productie opnieuw op volle kracht moeten draaien. De fabriek diende half maart te sluiten door het coronacrisis, waardoor Himolla de lopende orders niet meer kon afwerken. Himolla gaat donderdag opstarten en is verheugd opnieuw te kunnen produceren.Bron: www.meubihome.be


07. Openstaande betalingen bij Duitse klant
CBM is door verschillende leden op de hoogte gesteld van het feit dat klanten in Duitsland nu minder of helemaal niet betalen of dat klanten de bestelde goederen weigeren te accepteren of willen terugsturen in deze coronacrisis. "Wij hebben onze intermediair Rechtsanwalt Strick verzocht wat de wet op dit moment voorschrijft in Duitsland en hoe te handelen bij achterstalligheid in de betalingen", laat een woordvoerder weten. De artikelen ‘Verlenen van uitstel van betaling van een vordering in in Duitsland tijd‘ en ‘Duitsland openstaande vorderingen en incasso in coronatijden‘ gaan beide in op hoe te handelen.

 

Bekijk hier de corona-updates van maandag 20 april


T I P S  of  T O P S?
Mail Leo Elenbaas (leo@wonen360.nl) of bel +31 (0)166 698 233.