Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minister: akkoord met matrasfabrikanten

In de inzameling en recycling van matrassen zijn de afgelopen periode de nodige knelpunten geconstateerd, in het bijzonder het probleem dat teveel matrassen op een verkeerde manier worden ingezameld en daardoor nat en vervuild raakten. Tevens is de recyclingcapaciteit in Nederland beperkt en leidde de inzameling en recycling van matrassen tot hoge kosten voor gemeenten. Met de producenten van matrassen heeft minister Stientje van Veldhoven (Milieu) een akkoord bereikt over het aangaan van een vrijwillige producentenverantwoordelijkheid.

Minister Stientje van Veldhoven (Milieu). FOTO ARENDA OOMEN

Van Veldhoven: "Producenten realiseren een systeem waarmee matrassen die bij consumenten vrijkomen, worden ingezameld en gerecycled. Daarbij is als doel gesteld om de hoeveelheid gerecyclede matrassen te laten stijgen van 35 % in 2020 tot 75 % in 2028. Producenten dragen hiervan de kosten. Zij zijn tevens bezig met het opzetten van een uitvoeringsorganisatie, die de inzameling bij grote verkooppunten en milieustraten gaat faciliteren. Ik ben voornemens het door producenten opzette systeem algemeen verbindend te verklaren, zodat alle producenten op de Nederlandse markt meedoen. Het systeem moet met ingang van 2021 operationeel zijn.

Ook is in samenwerking tussen producenten en andere ketenpartijen de recyclingcapaciteit in Nederland verhoogd. Tot slot wordt door producenten een matrasetiket en –label ontwikkeld, waarmee de consument bij het aankopen van een nieuw matras wordt geïnformeerd over de toegepaste materialen en de duurzaamheid van een matras. Ik ben blij met al deze resultaten in de verschillende stappen in de keten en de inzet van producenten", aldus Van Veldhoven.

Publicatiedatum: