Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Pascal Mannekens van Bedking Ergopolis is geen fan van waterbedden

Tijdens de Lenteweken van Radio 2 gaven Daan Masset en Pascal Mannekens van Bedking de luisteraars tips over het onderhoud van het bed. Hieronder een overzicht van de vijf belangrijkste vragen en antwoorden.


Pascal Mannekens, eigenaar van Bedking - Ergopolis.

1. Hoe moet je matrassen onderhouden?
Matrassen voorzie je best van een katoenen matrasbeschermer en hoeslaken die je wekelijks wast op 60°. Sommige matrashoezen zijn afritsbaar en de meeste kan je ook wassen op 60°. Vervolgens drogen aan de waslijn en niet droogzwieren want het risico op krimp is veel te groot. Niet afritsbare matrashoezen kan je maandelijks voorzichtig stofzuigen. Draai en keer de matras om de 6 maanden zodat je de slijtage verdeelt over de volledige oppervlakte. Niet keerbare matrassen vervang je best om de 5 – 6 jaar. 2-zijdig beslaapbare modellen van een hoge kwaliteit vervang je eerder om de 10 jaar.

2. Hoe moet je vlekken op je matras verwijderen?
Speeksel- en zweetvlekken zijn de meest voorkomende vlekken op matrassen en geven vaak geurtjes. Je kan dan wat korreltjes baking soda (zuiveringszout) over de matras strooien en enkele uren laten inwerken op de hoes van je matras. Vervolgens met een zachte borstel verwijderen of stofzuigen op een lage snelheid om beschadiging van de stof te vermijden. Verlucht dagelijks je slaapkamer en slaap met een open venster.

3. Hoe reinig je een donsdeken?
Echte donsdekens zijn gevuld met 95 tot 100% donsvlokjes en hebben een zeer dicht geweven tijk van 100% katoen. Deze laat je best jaarlijks grondig reinigen via de beddenspeciaalzaak. Bij een aantal modellen kan je zelfs de dons en de tijk apart laten reinigen. Om de 5 jaar wordt de dons gezuiverd en bijgevuld zodat je quasi een nieuw donsdeken hebt! Zodra de tijk versleten is koop je een nieuwe tijk en wordt de resterende dons herbruikt.

4. Wat met het onderhoud van je hoofdkussen?
Net zoals bij matrassen voorzie je deze best van een katoenen binnensloop. Heel wat kussens zijn voorzien van een afritsbare hoes. Je hebt dan 3 beschermlagen die je wekelijks wast op 60°. Het hoesje van het kussen, de binnensloop en de kussensloop. Kussens die gevuld zijn met holle synthetische vezels kan je volledig wassen op 60°. Een hoofdkussen vervang je best om de 3 jaar.

5. Is een waterbed goed voor je rug?
We zijn geen fan. De hype is een beetje over. Op een waterbed zak je dieper door ter hoogte van je zwaarste lichaamszone. Dit is aan het bekken en hierdoor krijg je te weinig steun ter hoogte van je lage rug. Je kan lendensteunen voorzien om dit nadeel wat op te vangen. Een waterbed is ook kostelijk naar onderhoud toe. De plastieken zak moet je wekelijks reinigen met een vinylcleaner. In het water moet je eveneens producten doen tegen algenvorming. De kostprijs om het waterbed te verwarmen en te onderhouden bedraagt na 10 jaar ongeveer evenveel als de kostprijs van het bed.

De volledige uitzending van Radio 2 kun je hier beluisteren.

Meer informatie:
Bedking Ergopolis
Leuvensesteenweg 338
3190 Boortmeerbeek
Tel 015/520360
pascal.mannekens@bedking.be
www.bedking.be

Publicatiedatum: