Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Interieurarchitecte kreeg in het voorjaar van 2015 een telefoontje...

Italiaanse avonturen van Doret Schulkes

Interieurarchitect Doret Schulkes heeft tal van projecten op haar naam staan. In het voorjaar van 2015 kreeg ze een telefoontje van klanten. "Kun je eens een avondje komen praten? We hebben een farm gevonden in Italië, maar weten niet of we hier het vakantiehuis van kunnen maken dat we voor ogen hebben."
Tijdens het avondje werd duidelijk dat het ging om een pand op een prachtige locatie met zwembad en schuur die al was verbouwd tot gastenverblijf. Doret: "Tot zover geen probleem. Het huis zelf was echter klein en het voelde niet goed zoals het er nu lag. Ook al zou het helemaal opgeknapt worden."

Waarom voelde het niet goed?
"Vanaf de openbare (land)weg boven op de heuveltop daal je af op het perceel. Weldra zie je het gastenverblijf rechts en het zwembad links verschijnen. Als je nog even verder afdaalt, ligt het huisje recht voor je. Je ziet alleen de bovenverdieping met de slaapkamers. Je loopt aan de linkerzijde om het huis heen. Daar zit een grote trap en als je de trap afloopt, tref je daar de voordeur aan. Bij binnenkomst blijkt deze woonlaag wat kleiner dan de slaapverdieping, omdat de berg hier het huis in komt! Door de kleine raampjes heb je een fantastisch uitzicht, maar binnen voelt het klein en het idee dat je onder het niveau van het zwembad zit is niet prettig.  Kan dit een heerlijk huis worden? En kan er ergens een derde slaapkamer komen?"

Het plan
"Begrijpelijk dat mijn klanten niet direct het goede gevoel hadden bij de woning. En dat terwijl ze zo enthousiast waren over de rest van het perceel en de locatie; op een heuveltop midden tussen twee heuvels met dorpen op de Wereld Erfgoed Lijst. Toen ik tijdens het avondje brainstormen de opmerking maakte: "Zullen we de verdiepingen omdraaien…", viel alles op zijn plek. Boven zou de woonverdieping komen en beneden de slaapkamers. De uitbreiding met een extra slaapkamer en badkamer beneden levert boven een prachtig terras op met zicht over het dal en de omgeving.

Het proces
Door de klanten werd het traject van de aankoop in gang gezet. Dit werd een langdurig proces, omdat de vergunningen niet waren zoals het hoorde. Uiteindelijk, bijna een jaar later, kreeg ik een appje: "Het is van ons!"
"Onze tekeningen waren inmiddels klaar en met een projectleider ter plaatse die gelukkig goed Engels sprak, werd alles doorgesproken, een aannemer gezocht en gestart."

En toen… de aardbevingen
"Vorig jaar oktober was ik samen met de eigenaresse in Italië om ter plaatse materialen voor de afwerking uit te zoeken. De nieuwe indeling begon zichtbaar te worden. Maar ook merkte ik hoe anders de mensen in Italië zijn en hoe anders zij bouwen.
De dag erna bleek waarom zo streng werd toegezien op de regels. Een aardbeving, enkele uren daarna nog een. Het huis leek op het eerste gezicht weinig schade te hebben. Toch werden in de weken daarna scheurtjes ontdekt. Daarom kwam er overal een wapening op de muren. Daar werden de oude stenen weer overheen gezet. De aanbouw werd geplaatst op een soort rubber kussens. Dit is nu bij volgende bevingen de veiligste plek van het huis."

Het resultaat
"In oktober heb ik enkele dagen in het huis gelogeerd om de laatste details te bepalen en spullen voor de aankleding mee uit te zoeken. Wat is het een heerlijke ruimte geworden. Ik ben echt trots op het eindresultaat. Het is zoals we het hadden bedoeld en (hoewel voornamelijk vanuit Nederland begeleid) hebben we het oorspronkelijke plan voor een groot deel weten te handhaven. Als je door de verschillende ruimtes loopt, klopt het gewoon en als je op de bank zit en door het raam het prachtige uitzicht ziet, lijkt het wel een sprookje. Wat een prachtige ervaring voor ons en wat een heerlijk huis!"

Meer informatie:
Doret Schulkes
mail@doretschulkes.nl
www.doretschulkes.nl 
 

Publicatiedatum: