Branchevereniging CBM houdt enquête onder haar 500 leden:

'Coronavirus veroorzaakt flinke problemen in meubelindustrie en interieurbouw'

De uitbraak van het COVID-19-virus, beter bekend als het coronavirus, heeft vergaande gevolgen. Dankzij het virus is de toelevering van grondstoffen, producten en halffabricaten uit China vrijwel volledig stilgevallen. Deze situatie heeft behoorlijke impact op de Europese meubelindustrie en op woonmeubelfabrikanten en interieurbouwers in Nederland. Dat meldt het CBM.

De branchevereniging voor interieurbouw en meubelindustrie wilde van haar ongeveer 500 leden weten of zij verwachten dat de uitbraak van het coronavirus negatieve gevolgen heeft voor hun bedrijf en zo ja, welke. Welgeteld 199 CBM-leden vulden een vragenlijst in. We zetten de belangrijkste uitkomsten op een rijtje:

Heb je of verwacht je problemen vanwege de uitbraak van het coronavirus?
10% van de bedrijven geeft aan dat zij nu reeds problemen ervaren, 30% verwacht dit binnen afzienbare tijd en 60% denkt de dans te ontspringen.  CBM-directeur Kees Hoogendijk (innovatie & buitenland): "Uit de enquête blijkt dat bedrijven voornamelijk problemen hebben met de levering van PVC-vloeren, meubelstoffen en textiel uit China. Daarnaast verwachten zij stagnatie in de aanvoer van grondstoffen, producten en halffabricaten. Prijzen en levertijden gaan zeker oplopen en door de stijgende vraag naar producten zal ook de kwaliteit een probleem kunnen worden. Ook de levering van Chinees hardsteen uit China is een probleem aan het worden. Bestelde producten worden niet geleverd en er wordt ook geen leveringstermijn genoemd. Opdrachten moeten worden uitgesteld en daarom zoekt men naar alternatieve leveranciers in Europa, bijvoorbeeld België. Dit zou tot annuleringskosten kunnen leiden en de vraag rijst dan wie die gaat betalen."

Heb je of verwacht je problemen met de aanlevering van onderdelen en halffabricaten voor meubelen en interieurs?
Een kleine 20% van de bedrijven heeft problemen met de aanvoer van elektrische onderdelen, ruim 22% heeft leveringsproblemen met onderdelen van verlichtingen. Ruim 23% geeft aan dat de levering van staal inmiddels een probleem is en 25% van de bedrijven heeft problemen met de levering van textiel en stoffen. Ruim 15% van de bedrijven geeft aan geen leveringsproblemen te hebben.
De levertijden van producten uit China lopen in ieder geval flink op. "Daarnaast zijn producten zoals bamboe niet of nauwelijks meer te verkrijgen. De beschikbaarheid van bamboe in Nederland is nijpend. Dit komt mede doordat het bedrijf Moso Bamboo uit Zwaag recent volledig is uitgebrand. In dit bedrijf lag de grootste bamboevoorraad van Nederland. Bedrijven die bamboe nodig hebben voor hun meubelen of interieur staan met hun rug tegen de muur. Er wordt geen bamboe geleverd uit China en de Nederlandse voorraad is verloren gegaan."

Heb of verwacht je productieproblemen en oplopende levertijden door gebrek aan grondstoffen, onderdelen en halffabricaten?
Iets meer dan 1 op de 10 bedrijven (13%) zegt nu reeds te kampen met productieproblemen. Een kleine twee derde van de bedrijven (66%) heeft op dit moment nog geen productieproblemen. Maar die verwachten zij binnenkort wel. Ruim 1 op de 5 bedrijven (21%) heeft geen productieproblemen en verwacht die ook niet te krijgen. 

Heb of verwacht je extra kosten door te late levering van producten?
Zo'n 62% van de bedrijven verwacht binnenkort allerlei extra kosten, door genoemde leveringsproblemen. Een beperkt deel van de bedrijven (4%) wordt op dit moment al geconfronteerd met extra kosten door stagnatie in de levering van grondstoffen en producten. "Bedrijven geven aan extra kosten te verwachten, wanneer leveranciers niet langer in staat zijn voldoende halffabricaten aan te leveren. Nu de leveringen van producten uit China stokt, zijn bedrijven genoodzaakt alternatieve producten en leveranciers te zoeken in Europese landen."


Heb je of verwacht je problemen met logistiek en transport van en naar China?
Ruim 15% van de bedrijven heeft nu al problemen met gestegen transportkosten; 45% van de bedrijven verwacht hier binnenkort problemen mee te  krijgen. Een kleine 40% van de bedrijven verwacht geen problemen. "Bedrijven geven aan dat leveranciers en groothandels ook flinke logistieke en transportproblemen zullen krijgen. Natuurlijk heeft dit negatieve impact op de Nederlandse meubelfabrikanten en interieurbouwers. Bedrijven verwachten ook flinke transportproblemen als de productie in China weer op gang komt. Zodra dit gebeurt, ontstaat er al heel snel een tekort aan transportcapaciteit door de grote vraag. Gevolg daarvan is dat de prijzen voor transport verder op zullen lopen. Daarnaast geven bedrijven aan dat zij normaal lege containers beschikbaar hebben in China, maar dat die er nu niet meer zijn. Zodra de Chinese transporten weer op gang komen zijn er te weinig lege containers, waardoor de transportkosten extra oplopen. Kortom er zullen flinke transportproblemen ontstaan wanneer in China de productie weer op gang komt en de vraag hard toeneemt." 

Forse impact
Volgens het CBM zal het leveringsprobleem forse impact hebben op de Nederlandse meubelindustrie en Interieurbouw. De respondenten verwachten ook dat de leveringsproblemen een negatieve impact zullen hebben op de productie in hun bedrijven. Sommige bedrijven hebben daar nu al mee te maken. Slotconclusie van deze online enquête is dat het uitbreken van het coronavirus in China flinke problemen veroorzaakt in de Nederlandse meubelindustrie en interieurbouw. De verdere verspreiding in Europa en met name in Italië zorgt voor extra problemen en nieuwe uitdagingen.

Meer informatie:
CBM
www.cbm.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© Wonen360.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven