Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Architect Martkhal ontwerpt ook bol bieb Beijing

Architectenbureau MVRDV heeft voor Tianjin de openbare bibliotheek mogen ontwerpen. Tianjin is een miljoenenstad in de buurt van Beijing. De Tianjin Binhai openbare bibliotheek ligt in een centrale wijk aan zee. Voor het ontwerp werkte MVRDV samen met het lokale architectenbureau Tianjin Urban Planning and Design Institute (TUPDI). Het gebouw dat zij samen ontwierpen, levert prachtige foto's op.

Het auditorium midden in de centrale hal.

Bij binnenkomst wordt de aandacht direct gevestigd op een grote heldere bol midden in de hal, die lijkt op een oog, dit is het auditorium.
Omdat het auditorium lijkt op een oogbol heeft het gebouw van de plaatselijke bewoners de bijnaam 'het oog van Binhai' gekregen.

Golvende planken tot aan het plafond
De boeken zijn op een bijzondere manier geplaatst. Op planken van ongeveer een halve meter hoog staan de boekenkasten die tezamen een golvende wand vormen.De bovenste boekenplanken zijn door de hoogte van het gebouw onbereikbaar, hier zijn aluminium platen met de print van ruggen van boeken tegenaan geplaatst.Het oorspronkelijke plan was om de bovenste planken te bereiken via kamers langs de achterzijde van de wand.Dit plan heeft de opdrachtgever van de baan gegooid om dat dit te veel tijd had gekost.

Nederland architectenland
Nederland is al vele jaren werkzaam in de internationale wereld van de architectuur. Ben van Berkels bureau UNStudio, dat onder meer het nieuwe station Arnhem maakte, is bijvoorbeeld ook in Zuidoost-Aziƫ erg gewild. Rem Koolhaas ontwierp een ongebruikelijke wolkenkrabber voor CCTV in Beijing. In dit rijtje past ook het bureau MVRDV, dat we in Nederland onder meer kennen van de Rotterdamse Markthal.

Meer informatie:
MVRDV architecten
www.mvrdv.nl