Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Art of Fire brengt met La Castellamonte Italiaanse warmte in huis

Arno Smits, eigenaar van Art of Fire, wil met de keramische kachels van La Castellamonte Nederland verwarmen. “Het verhaal achter deze bijzondere, keramische kachels is er één die vertelt moet worden. Bij het woord ‘fabriek’ denkt men al snel: lopende band werk. De productie van de La Castellamonte kachels wordt nog traditioneel en ambachtelijk uitgevoerd, zodoende is iedere kachel uniek”, vertelt Arno.

Met Italiaanse passie gemaakt
De kachels worden gemaakt door een team dat al lange tijd met elkaar samenwerkt. Arno geeft hier de reden voor: "Om de kwaliteit te waarborgen is kennis enorm belangrijk. Het vinden van gespecialiseerd en goed opgeleide mensen is daarom ook moeilijk." Vandaar is het team van het het Italiaanse familiebedrijf al jarenlang samen.



Castellamonte
In het pittoreske dorp Castellamonte, een gemeente in de Italiaanse provincie Turijn, staat de keramiek fabriek van La Castellamonte. Het familiebedrijf is opgericht door Silvana Neri en Roberto Perino in 1975. De eerste kachelserie bestond uit klassieke kachels, rijk gedecoreerd in diverse kleuren. Arno: “Deze kachels werden in Italië vaak meegegeven als bruidschat. Een mooie traditie, die veel zegt over de duurzaamheid en kwaliteit van deze keramische kachels.”

Pure ambacht
De kachels zijn opgebouwd uit verschillende ‘ringen’. Ieder model heeft zijn eigen mal, die met de hand gemaakt wordt. Deze mallen worden vervolgens ingespoten met een speciaal, elastisch en heel dun kleimengsel.

Het uitharden van de klei is afhankelijk van het seizoen, het weer en luchtvochtigheid. Dit is ook de reden dat de levertijd per kachel schommelt. Na 24 uur wordt de mal met de hand verwijderd. Doordat de klei nog niet uitgehard is kunnen alle oneffenheden met de hand verwijderd worden. Daarna gaan alle modules van de kachel in de droogkamer.

Na dit proces worden de delen in een speciale oven, gedurende 48 uur gebakken. Door middel van een speciale lamp en het handmatig tikken op het keramiek, wordt bepaald of de kwaliteit goed is.

Hierna worden de delen met de hand beschilderd en voorzien van een, op kleur gemaakte, glazuurlaag. Na het bakken van deze laag is het eindresultaat echt zichtbaar. 



Innovatief
La Castellamonte startte in de beginjaren met de klassieke lijn. In de loop van de tijd zijn er nog twee series bij gekomen. In samenwerking met Adriano Design ontstond er de Stack Stove. Deze lijn van hout gestookte kachels is in staat om de technologische aspecten, met betrekking tot optimalisatie van verbranding, te verenigen met modern design.

De laatste serie Dinamica heeft een nog strakkere look gekregen en is naast de hout gestookte versie, ook in pellet versie verkrijgbaar.

Meer informatie:
Art of Fire
info@artoffire.nl
www.artoffire.nl

Publicatiedatum: