Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Bedrijf helpt bestaande bouwprojecten vooruit

Volgens natuurbeschermingsorganisaties is het vijf over twaalf. De Nederlandse natuur kan er geen stikstof meer bij hebben; de emmer is al overgelopen. Eerder dit jaar oordeelde ook de hoogste rechter dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) niet deugt. Veel projecten worden hierdoor getroffen. Robuusteiken kan met ecologische bouwelementen mede voor een oplossing zorgen.

Robuusteiken bouwt een woning met ecologische elementen in Mierlo. Momenteel zijn er bouwprojecten door het hele land.

De Raad van State vindt dat de PAS in strijd is met de Europese natuurbeschermingsregels, omdat de positieve effecten van de compensatiemaatregelen moeten vaststaan voordat de overheid toestemming geeft voor nieuwe activiteiten waarbij stikstof in de natuur komt. Het stikstofoverschot is volgens veel ecologen het grootste probleem waar de Nederlandse natuur momenteel mee kampt. Calcium spoelt uit de bodem weg, belangrijk voor botten van veel dieren en het veroorzaakt astma. Stikstof veroorzaakt dat snelgroeiende planten de traagbloeiers overwoekeren, zoals bloeiende kruiden, waardoor het aantal insecten vermindert. Er is overmatige algengroei, die vissen verstikt. En zo gaat de lijst verder.

Iedereen gezond wonen en werken
Wat betreft Robuusteiken is het voor de gezondheid van mens en dier nodig maatregelen te nemen. We snappen echter ook dat stilliggende bouwprojecten veel economische schade en ander leed veroorzaken. Daarom is ons motto ‘be part of the solution’. Dit vanuit onze visie dat iedereen gezond moet kunnen wonen en werken.

Ondersteuning bouwbedrijven
Robuusteiken Ecologische Bouwelementen kan bouwbedrijven ondersteunen om projecten om te vormen. ‘Wij ontwikkelen en produceren onder eigen label ecologische HSB wand- en dakelementen. Wij leveren deze elementen aan iedere bouwondernemer, evenals de grootschalige woning- en utiliteitsmarkt en de renovatiemarkt. We maken ecologisch bouwen voor iedere bouwondernemer mogelijk. Door gebruik van ecologische bouwelementen tasten we de natuurlijke omgeving zo min mogelijk aan. We streven bij het bouwen naar een optimaal gebruik van energie, water en ruimte. En naar efficiënt bouwen’, vertelt Wim-Heerke Spronk, directeur van Robuusteiken.

Prefab bouwen
‘Door prefab te bouwen, bouwen we ook schoner. De bouwplaats is schoner en voor houtbouw is minder grondverzet nodig, omdat het een lichtere bouwmethode. Houtbouw zorgt ook voor opslag van CO2  en er zijn minder producten nodig die CO2 als afval hebben (denk aan beton, plastic). Door minder plastics is weer minder ammoniak nodig en zo is de cirkel rond.’

Woningen naar wens
Architecten of aannemers kunnen de ecologische wand-, dak- en renovatie-elementen gebruiken om hun woningen of bedrijfsruimten naar wens samen te stellen of te renoveren. Het zijn elementen die je naast elkaar kunt plaatsen in vrijwel elke gewenste opzet. Omdat de elementen snel zijn in te zetten, is een woning in korte tijd te realiseren. De woningen zijn betaalbaar én remontabel. Want ook daar denkt Robuusteiken over na. De materialen moeten natuurlijk zijn, zodat deze herbruikbaar zijn en bij het vergaan geen milieubelasting veroorzaken. Ofwel circulair bouwen.

Damp-open bouw
‘Je kunt met de Robuusteiken ecologische elementen damp-open bouwen’, gaat Peter Kroes, operationeel directeur, verder. ‘Dat woont veel prettiger en gezonder. Damp-open is een manier van bouwen die ervoor zorgt dat het vocht weg kan uit een gebouw. Dit noemen we ook wel ademend bouwen! Door de bouw met biobased materialen stimuleren we de aanplant van nieuwe bossen. De bomen zorgen voor opname van CO2 en de productie van zuurstof. Daarnaast gebruiken we minder belastende materialen en tot slot zorgen we voor efficiëntere bouw met minder transport. Met Robuusteiken Ecologische Bouwelementen willen we de bouw ontzorgen en groener maken.’

Meer informatie: www.robuusteiken.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven