Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mondgeblazen vogels krijgen kleurupdate

Iittala presenteert het nieuwe ontwerp van de glazen vogels, ontworpen door Oiva Toikka. De vogels staan in contrast met de vaak strakke esthetiek van het Nordic design dat Iittala kenmerkt. Toikka's Birds zijn desondanks niet weg te denken uit Iittala's productportfolio, dankzij het vakmanschap waarmee ze in de glasfabriek worden gemaakt.

Sinds 2013 ontwerpt Oiva Toikka ieder jaar een nieuwe, speciale vogel van glas. Zo ook in 2019. De Birds Butler en Waiter van de Birds by Toikka-collectie, voor het eerst gelanceerd in 2014, krijgen dit jaar een kleurupdate. De ontwerpster liet zich voor de Butler inspireren door de typerende zwarte jasjes en gepolijste schoenen van een butler. "De Waiter is de partner van de butler. De verplichtingen en de stijl die bij het vak horen neemt hij serieus: perfect gestyled haar en een kaarsrechte houding. Beide heren maken hun entree in de collectie - dit keer in zachte, zanderige tinten", vertelt een woordvoerder van Iittala.

Elke glazen vogel uit de Birds by Toikka-collectie is uniek. De vogels worden met de hand gemaakt en met de mond geblazen in de Iittala-glasfabriek in het dorp Iittala in Zuid-Finland.

De filigraan-techniek
Bij de productie van de Butler wordt de zogenaamde filigraan-techniek toegepast. Eerst worden glazen stokjes uit een gesmolten glazen bol getrokken. In het geval van de Butler zijn deze wit. De stokjes worden ingekort tot de juiste lengte. Om de kwaliteit te garanderen worden stokjes die niet de gewenste vorm of maat hebben uitgesorteerd. De stokjes die geschikt zijn worden met de hand in een speciale mal geplaatst. De glasblazer blaast vervolgens een vloeibaar stuk glas, dat later het lichaam van de vogel vormt, in de mal. Door de hitte van het glas smelten de glazen stokjes op het oppervlak van het vogellichaam waardoor een prachtige filigraan-structuur ontstaat. De eigenschappen van vloeibaar glas maken het een uitdaging om de lijnen zo recht mogelijk te laten lopen. Het glas heeft namelijk gauw de neiging om te gaan "draaien" tijdens het bewerkingsproces.


Expertise in glasblazen
Door de nauwe samenwerking met ontwerpers, met name met Oiva Toikka zelf en de glasblazers in de Iittala-glasfabriek, komt het ontwerp van de vogels tot leven. Vakmanschap en jarenlang opgebouwde expertise op het gebied van glasblazen zijn essentieel voor de productie van elke individuele vogel. Het uitvoerige productieproces van de Butler met de filigraan-techniek is hier een voorbeeld van.

Meer informatie:
Iittala
webstore@iittala.com
www.iittala.com 

Publicatiedatum: