'Meest opvallende verandering is de toevoeging van een wenteltrap'

Nederlands architectuurbureau geselecteerd voor renovatie en uitbreiding historisch Frans gebouw

In 2022 zal naar verwachting de renovatie klaar zijn van het prestigieuze Palais du Commerce in de Franse stad Rennes. Het Nederlandse architectuurbureau MVRDV heeft de wedstrijd gewonnen om het historische gebouw te renoveren en uit te breiden. 

Het werd ontwikkeld in samenwerking met co-architecten Bernard Desmoulin voor ontwikkelaars Frey en Engie Avenue. De herontwikkeling van het markante gebouw van Rennes met een oppervlakte van 18.000 vierkante meter betekent een renaissance voor zowel het gebouw als de omgeving. Het voorstel van MVRDV zal het Place de la République heractiveren en van dit voormalige openbare gebouw een centraal punt maken in de belangrijkste winkelstraat van de stad, waardoor het op het niveau komt van de oorspronkelijk beoogde betekenis.Doel renovatie en uitbreiding
Het Palais du Commerce, gelegen in het zuidelijke deel van het centrum van Rennes, werd oorspronkelijk gebouwd in twee fasen tussen 1885 en 1929 als postkantoor, bibliotheek en kunstschool door lokale architecten Jean-Baptiste Martenot en Emmanuel Le Ray. Tegenwoordig is het gebouw slecht geïntegreerd in het leven van Rennes, met de meeste inwoners niet op de hoogte van de meeste activiteiten binnenin. De renovatie en uitbreiding, ontworpen door MVRDV, heeft tot doel dit te corrigeren, het gebouw te activeren met nieuw gebruik en een ontwerp dat deze nieuwe functies aan passanten overbrengt.



Het ontwerp
Het ontwerp respecteert het bestaande gebouw terwijl de nadelen kritisch worden benaderd. Een belangrijke aanpak was om de transparantie van het gebouw te vergroten: vensters worden vervangen, grotere glasplaten geven een betere zichtbaarheid. Ondertussen worden op de begane grond glazen winkelpuien toegevoegd in de bogen van de speelhal om meer ruimte te bieden aan de commerciële units. Deze wijziging is zo ontworpen dat het visuele effect van de arcade behouden blijft, aangezien de wanden die in de arcade worden geïntroduceerd die de verschillende winkelunits scheidt, ook glas zullen zijn.
"Niet alleen is Palais du Commerce een plaatselijk herkenningspunt, maar de transformatie maakt de Place de la République tot een populaire bestemming en fungeert als een vitale katalysator voor de omgeving", zegt Nathalie de Vries, medestander van MVRDV. "Ons ontwerp benadert deze taak met een waardering van de geschiedenis van het gebouw, maar ook met het oog op de toekomst, en helpt Rennes bij het realiseren van zijn stedelijke visie. De toevoegingen die we zullen maken zijn duidelijk modern van aard en geven dit ontwerp duidelijk weer als het nieuwste hoofdstuk in de legendarische geschiedenis van het gebouw."

Wenteltrap
De meest opvallende uiterlijke verandering in het bestaande gebouw is de toevoeging van een grote wenteltrap in het midden van de gevel, een ironische verwijzing naar het feit dat het oorspronkelijke gebouw niet over de elegante foyerruimte of ander ruimtelijk middelpunt beschikte. meestal te vinden in dergelijke grote gebouwen. Deze toevoeging dient ook een zeer functionele rol in de nieuwe lay-out: op de tweede verdieping vormt een uitnodigende ontvangstruimte een pad door de bovenste verdiepingen van het gebouw.
Het project van 18.000 vierkante meter - waarvan 12.000 vierkante meter in het bestaande gebouw en een uitbreiding van 6.000 vierkante meter - introduceert nieuwe winkels, een hotel, kantoren, een coworking-ruimte, een verscheidenheid aan ontspanningsruimten (waaronder een LEGO-museum en evenementruimte en een elektronische muziekbar), en een school voor de keuken- en hotelindustrie onder leiding van chef-kok Thierry Marx.
De uitbreiding, aan het oostelijke uiteinde van het gebouw, bestaat uit een houten constructie die de vormen van het oorspronkelijke gebouw imiteert met een moderne architectonische expressie, met een façade van zwarte getextureerde keramische en ondoorzichtige glazen panelen die verwijst naar de zwarte leistenen daken van het Palais du Commerce en andere gebouwen in het stadscentrum. Dit wordt respectvol verbonden met het bestaande gebouw door een glazen galerij die, net als de doorgang door het Palais, doorlaatbaarheid op straatniveau biedt. Binnen verbindt een tweede wenteltrap de route door de tweede verdieping van het gebouw naar de nieuwe ingang op Place de la République.

Meer informatie:
Architectenbureau MVRDV
office@mvrdv.com 
www.mvrdv.nl 

Foto's: MVRDV


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© Wonen360.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven