Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

'In 2025 kwart woningen Dubai 3D-geprint'

Van het printen van vervangende menselijke lichaamsdelen tot handige tools bij reizen naar Mars: 3D-printen lijkt dé oplossing voor al onze problemen te zijn.

In Dubai zijn ze het daar helemaal mee eens: Sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vice-president en premier van de Verenigde Arabische Emiraten en heerser van Dubai, heeft aangekondigd dat in 2025 een kwart van alle nieuwe gebouwen met 3D-printers moeten worden gemaakt. Arbeid kan met 70% verminderd worden en de kosten met 90% verlaagd, aldus de Dubai Future Foundation. Het emiraat heeft de potentie van de 3D-print constructie-industrie in 2016 getest toen zij het volgens hun eerste 3D-geprinte gebouw (het 'kantoor van de toekomst') presenteerde. Dit gebouw is gemaakt door een 3D-betonprinter met een robotarm van zes meter hoog en twaalf meter breed. Om dit gebouw te printen waren alleen een technicus nodig om de printer te bedienen, zeven mensen om het gebouw ter plekke te installeren en een team van tien elektriciens en specialisten voor de mechanische en elektrische engineering. Volgens de Foundation zijn loonkosten met meer dan 50% verminderd in vergelijking met de traditionele kosten voor het bouwen van een gebouw van vergelijkbare omvang. Het printen zelf duurde 17 dagen en het gebouw werd op een locatie onder Emirates Towers in het centrum van Dubai in slechts twee dagen neergezet. Daar kwam toen enkel nog drie maanden bij om het gebouw af te werken en in te richten.

Niet alleen in Dubai wordt deze techniek toegepast: ook in Frankrijk (Nantes) meldde een onafhankelijke nieuwssite onlangs dat in juni de eerste sociale woning betrokken kon worden die op deze manier tot stand is gekomen. Volgens het World Resources Report uit 2017 is er wereldwijd veel behoefte aan betaalbare woonruimte en zullen in 2025 1,6 miljard mensen op zoek zijn naar een huis. Wellicht dat 3D-printen de oplossing voor dit probleem kan zijn. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven