Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geberit Group blijft veerkrachtig ondanks economische hindernissen

De Geberit Group heeft goede resultaten geboekt in het eerste kwartaal van 2024. Een lichte daling in volumes en een operationele winstgevendheid die op een hoog niveau bleef, kenmerkten de eerste drie maanden van het jaar. De netto-omzet daalde met 6,2% naar 837 miljoen CHF. Gecorrigeerd voor valuta-effecten was de afname 1,4%. De operationele kasstroom (EBITDA) bereikte 275 miljoen CHF, wat overeenkomt met een daling van de EBITDA-marge met 30 basispunten naar 32,8% in vergelijking met het voorgaande jaar. De winst per aandeel daalde met 9,9% naar 5,73 CHF.

Foto: Dreamstime.com

Netto-omzet
In het eerste kwartaal van 2024 daalde de netto-omzet van de Geberit Groep met 6,2% naar 837 miljoen CHF. Gecorrigeerd voor negatieve valuta-effecten van 43 miljoen CHF, kwam de daling uit op slechts 1,4%. Deze cijfers werden positief beïnvloed door de wederopbouw van voorraden bij groothandelaren en een zwakke periode in het voorgaande jaar. Echter, de vraag en de overeenkomstige verkoopvolumes in de eindmarkten zagen opnieuw een daling.

Resultaten
De resultaten voor het eerste kwartaal werden op alle niveaus in aanzienlijke mate negatief beïnvloed door ongunstige valutaontwikkelingen. De volumes lagen slechts iets onder de zwakke periode van het voorgaande jaar, aangezien de daling in marktvraag gedeeltelijk werd gecompenseerd door de wederopbouw van voorraden bij groothandelaren. De lagere directe materiaalkosten in vergelijking met het voorgaande jaar hadden een positieve impact. Daarentegen hadden de hoge looninflatie in veel landen en diverse initiatieven om de marktpositie te versterken een negatieve invloed op de resultaten; deze omvatten groei-initiatieven in geselecteerde ontwikkelingsmarkten, marketinguitgaven voor de lancering van nieuwe producten en voor het vieren van het 150-jarig bestaan van de Geberit Group, plus diverse digitaliserings- en IT-projecten.

Vooruitzichten
De prognoses voor het lopende jaar zijn sinds de aankondiging van de jaarcijfers over 2023 in maart niet significant veranderd. Door de uitdagende omstandigheden wordt verwacht dat de bouwconstructie-industrie in 2024 in het algemeen zal afnemen. In de afgelopen twee jaar hebben gestegen bouwkosten en rentetarieven de vraag in de Europese bouwconstructie-industrie – vooral in de nieuwbouwsector – aanzienlijk gedempt. Gedreven door de zwakke ontwikkeling in de woningbouw, daalde het aantal bouwvergunningen in Europa met ongeveer 15% in 2023, wat leidde tot een overeenkomstige daling van de nieuwbouwactiviteiten in het huidige jaar. De meest uitgesproken daling wordt verwacht in Noord-Europa en in Duitsland. Echter, wordt een positievere ontwikkeling van de nieuwbouwactiviteiten in Zwitserland verwacht vanwege de lagere inflatie en lagere rentetarieven. Daarentegen wordt een robuustere ontwikkeling verwacht in de wereldwijde renovatiebusiness, die goed is voor ongeveer 60% van de Geberit-verkopen.

Ondanks de negatieve algemene prognoses voor de Europese bouwconstructie-industrie in 2024, zou de verwachte verlaging van de rentetarieven in de loop van het jaar – waarvan sommige al zijn doorgevoerd – en de structurele trend naar hogere sanitaire normen de vraag positief moeten stimuleren. In de markten buiten Europa waarin Geberit actief is, wordt dit jaar een gemengd beeld verwacht, met sterke vraag in bijvoorbeeld India, de Golfregio en Egypte, en met een daling in China. Ondanks de uitdagende marktomgeving blijft het doel voor 2024 om verdere marktaandelen te winnen.

Meer informatie:
Geberit Group
www.geberit.com

Publicatiedatum: