Interieurbouwers: omzet en orderintake dalen

In de 2e helft van 2022 had 52% van de interieurbouwers een hogere omzet. Dat is een afname van 8% in vergelijking met de 1e helft van 2022. Het percentage interieurbouwers met een lagere omzet, daalde met 2% naar 11%. Interieurbouwers deden het qua omzetgroei met 52% beter dan woonmeubelfabrikanten (38%) en iets beter dan de toeleveranciers (47%). Opvallend bij toeleveranciers is het hoge percentage respondenten waar de omzet terugliep (29%). Dat meldt het CBM in de Conjunctuur Monitor 2023. De helft van de interieurbouwers (51%) had het afgelopen half jaar een hogere orderintake. Dat is een daling van 10% in een half jaar. Bij 15% verslechterde de orderintake. Ter vergelijking, bij woonmeubelfabrikanten had een derde (31%) van de respondenten een lagere orderintake. Het percentage bedrijven met een hogere orderintake liep bij de toeleveranciers terug van 83% naar 47%. Ook hier had een derde van de respondenten (35%) een lagere orderintake. Het aantal interieurbouwers met een hoger aantal offerteaanvragen liep terug van 37% naar 28%. Eén op de vijf respondenten (22%) had juist minder offerte-aanvragen. Daarnaast daalde het aantal interieurbouwers dat beter scoorde op offertes met 12% naar 17%. Qua bedrijfsresultaten scoren interieur- bouwers zowel in de 1e als in de 2e helft van 2022 hetzelfde. Bij 45% verbeterde het bedrijfsresultaat, bij 14% verslechterde het.

Ook qua bezetting van de productiecapaciteit veranderde er niet veel. Bij 33% verbeterde die en bij 12% verslechterde die. Eén op de vier interieurbouwers (25%) heeft het afgelopen half jaar meer personeel aangenomen, bij 43% groeiden de investeringen. Daar staat tegenover dat de investeringen bij één op de vijf interieurbouwers juist afnamen.

Verwachtingen 1e helft 2023
Qua verwachtingen bleef het beeld vergelijkbaar met de vorige periode; 31% verwacht omzetgroei, 28% een hogere orderintake en 31% een beter bedrijfsresultaat. Eén op de vier interieurbouwers verwacht meer personeel aan te nemen en 28% verwacht meer te investeren. Het percentage interieurbouwers dat verwacht minder te gaan investeren is opgelopen van 12% naar 18%. Het aantal interieurbouwers dat het afgelopen half jaar met winst draaide is met 4% gestegen naar 66%. Een derde maakte dus geen winst en 7% maakt verlies, een daling van 5%. 

Twee maal per jaar brengt Koninklijke CBM de conjunctuurmonitor interieurbouw en meubelindustrie uit. In deze monitor zijn de resultaten weergegeven die door middel van meerdere enquêtes onder de leden zijn verkregen. Dankzij die bijdrage is er een goed en betrouwbaar beeld ontstaan van de ontwikkelingen in de branche.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.