Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Directie van bedden- en matrassenproducent Norma:

"We zijn er 100% van overtuigd dat we niks verkeerd doen"

"Het is nooit onze intentie om boxsprings 1 op 1 te kopiëren. Daarnaast werken we al geruime tijd met kooien, beter gezegd: met nissen, ook wel points of sales genoemd, waardoor onze Norma Hotel Chique-collectie beter tot zijn recht komt. Iedereen in de beddenbranche verkoopt zulke bedden, ook wij hebben die, zij het dat we ze in dit sjieke concept hebben gegoten. Wetende dat het een modegril is, een stroming die de consument op dit moment erg mooi vindt. Ook wij spelen daar op in, maar zijn er 100% van overtuigd dat we niks verkeerd doen."

Dat vertellen operationeel manager Remco Pluijm, marketingmanager Michael van Rooij en directeur Maarten van der Linden van bedden- en matrassenproducent Norma, die in een juridische strijd met Luxury Bedding Company (LBC) is verwikkeld.


Marketingmanager Michael van Rooij met operationeel manager Remco Pluijm op een van de bedden uit de Norma Hotel Chique-collectie.

Norma is sinds augustus 2019 in handen van Maarten van der Linden, onder meer eigenaar van boxspringproducent Caresse. Hij kocht na het faillissement van dat beddenbedrijf de merkrechten en (deels) de inboedel plus machines.

Norma is een van de oudste matrasfabrikanten in Nederland. De oprichting vond plaats in 1884, maar pas in 1950 werd de naam Norma geïntroduceerd. Na diverse malen van eigenaar te zijn verwisseld namen de toenmalige directeur en commercieel directeur het bedrijf in 2012 over van het concern Steinhoff International. In 2015 ging Norma failliet en werd het overgenomen door Napco Beds. Deze ging op haar beurt in september 2018 failliet en daarna bleef het lange tijd stil. Met de komst van de nieuwe eigenaar Maarten van der Linden kwam het merk Norma weer terug op de markt.

40 dealers
Drie jaar later staat er een goedlopende, deels nieuwe collectie die inmiddels door een 40-tal dealers in den lande wordt verkocht. Afgelopen vrijdag kregen deze ondernemers de schrik van hun leven toen zij via nieuwsplatform Wonen360 vernamen dat LBC na een kort geding de indruk wekte een bepaalde vordering toegewezen te hebben gekregen wat absoluut niet zo is, stelt Norma.

In kort komt het erop neer dat de Norma Hotel Chique-collectie erg veel op de Serta-collectie van LBC zou lijken. Dat feit steekt de directie van Norma ook niet onder stoelen of banken. "Tegenwoordig lijken alle boxsprings op elkaar. Vaak gaat het om verschillen op detailniveau. Dat is gewoon een gegeven. Zeker omdat deze boxsprings door meerdere fabrieken in Turkije worden aangeboden in hun standaardcollecties. Zelfs op de onlangs gehouden meubelbeurs in Turkije werden deze modellen aangeboden."

LBC beticht Norma ervan dat de bedden 1 op 1 zijn nagemaakt. "Dat er van kopieën sprake was is bevestigd tijdens een bezoek van een mysterie shopper aan een Norma-dealer", stelt LBC. "Tijdens dat bezoek werd door de verkoopster van de Norma-dealer duidelijk verwoord dat Norma de Serta-collectie heeft gekopieerd", aldus LBC.

Toen de directie van Norma hiervan hoorde, stond het met de oren te klapperen. "Want het is pertinent niet waar! Die verkoopster heeft het verhaal compleet uit haar duim gezogen. We waren in shock toen we ervan hoorden. Begrijpen er he-le-maal niets van! We zijn een concurrent van LBC, maar dit gaat veel te ver! We zouden toch gek zijn als we boxsprings 1 op 1 zouden gaan kopiëren en verkopen?!"

Foto's
Op basis van diverse foto’s die LBC via via van een deel van de Norma-collectie ontving, is vervolgens toestemming gekregen van de rechtbank om door een deurwaarder bij Norma bewijs te laten verzamelen van de zogenaamde door Norma gemaakte inbreuken. Vervolgens heeft LBC een procedure gestart om dit bewijsmateriaal in te zien en die vordering is door de rechtbank in het vonnis van 16 september jl. toegewezen.

"Dus de rechter heeft verklaard dat de foto's een gegronde bewijslast vormen. Ook daar zetten we vraagtekens bij. Daarnaast waren het ook nog eens zwart-witfoto's, waardoor de boxsprings erg op elkaar lijken. Tuurlijk mocht Appelhof van LBC foto's in onze showroom komen maken, want we hebben niets te verbergen", stelt het drietal. "Nu lijkt het alsof zijn bedrijf heeft gewonnen, maar dat is niet zo. Er is nog helemaal niks beslist. Auteursrechtelijk is er ook niets aan de hand, want dat gegeven is al van tafel geveegd. Het enige waar het nu omdraait zijn de foto's. 'De rechter acht het aannemelijk dat er sprake is van een ongeoorloofde slaafse nabootsing door Norma'. Maar nogmaals, we zijn er 100% van overtuigd dat we niks verkeerd hebben gedaan. Als inkoper kom je in een fabriek waar bedden staan opgesteld. Vervolgens ga je materialen inkopen. Ja, dan is de kans aanwezig dat boxsprings van concurrenten op elkaar lijken. We vissen allemaal in dezelfde vijver. Alleen een merk als Hästens heeft een eigen gezicht. Zelfs de bedden van meerdere grote retailers in Nederland lijken erg op onze Hotel Chique-collectie", aldus Remco Pluijm, Michael van Rooij en Maarten van der Linden, die vol vertrouwen de komende rechtszitting tegemoet zien.



Meer informatie:
Norma
Nijverheidsweg 4
5705 BN Helmond
info@norma.nl 
www.norma.nl