Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meubelfabriek Theuns vindt tijd- en kostenefficiënte productietechniek

Meubelfabriek Theuns uit Essen, gespecialiseerd in eikenhouten meubels, was op zoek naar een tijd- en kostenefficiënte productietechniek voor bepaalde componenten van hun producten. Een van de meubels uit hun gamma is een verlengtafel waarbij het tafelblad verlengd kan worden. Door het verlengblad over een schans te schuiven creëert men bijkomend bruikbaar tafeloppervlak meldt GS Technology, dat het proces via social media deelt.

"Deze schans werd oorspronkelijk gemaakt uit geplooid staal. Dit productieproces kwam echter met hoge arbeidskosten en lange levertijden bij de leverancier. Daarnaast is het hout minder slijtvast dan de metalen schans, waardoor veelvuldig schuiven leidt tot slijtage van het tafelblad. Vanwege deze verschillende nadelen kwam Meubelfabriek Theuns naar ons met de vraag of Additive Manufacturing een oplossing kon bieden."



Design
"In samenspraak met de klant werd een nieuw ontwerp voor de schans gemaakt. Belangrijke parameters voor dit onderdeel waren de bevestigingsmethode en de op te vangen krachten. Er werd ook van in het begin nagedacht over de meest geschikte printer en printmaterialen, omdat deze keuzes elkaar beïnvloeden. Op deze manier kwamen we uit bij PETG; een relatief goedkope maar duurzame kunststof. De meeste FDM-toestellen kunnen met dit materiaal printen, wat handig is wanneer we grotere oplages moeten produceren.

Kunststof is minder sterk dan staal, maar door het onderdeel intelligent te ontwerpen kunnen we hiermee toch de nodige krachten opvangen. Een groot voordeel van 3D-printen is dat we op enkele dagen tijd en heleboel prototypes konden produceren en testen. Zo kwamen we snel tot een gebalanceerd ontwerp wat betreft materiaalgebruik en sterkte."



Print
"De printers van het merk Prusa Research staan bij ons bekend als echte werkpaarden. Meubelfabriek Theuns had in eerste instantie 600 stuks besteld, wat betekent dat een vijftal van deze toestellen 24 op 7 heeft gedraaid om de bestelling rond te krijgen. Daarnaast hebben we ook onze LOOP PRO X van LOOP 3D ingeschakeld wanneer beschikbaar. Wegens succes werd bovendien ook een tweede, verder geoptimaliseerde variant van de schans ontworpen en afgeleverd.
3D-printers werken in principe volledig automatisch. De enige manuele tussenkomst is het leegmaken het van bouwplatform en het op de startknop drukken na een printopdracht. GS Technology is overigens ook verdeler van printers van zowel Prusa als Loop 3D. U kan steeds bij ons terecht als u benieuwd bent naar 3D-printers en de mogelijkheden van Additive Manufacturing.

“Vanwege lange levertermijnen waren we op zoek naar alternatieven voor sommige componenten van onze producten. Dankzij GS Technology hebben we ontdekt dat Additive Manufacturing een zeer valabele oplossing kan bieden, met tal van bijkomende voordelen", aldus Jan Theuns van Meubelfabriek Theuns.

Meer informatie:
Meubelfabriek Theuns
www.theuns.be

Publicatiedatum: