'Bevolking staat achter huidige coronabeleid'

De Nederlandse bevolking staat duidelijk achter het huidige coronabeleid van de regering. Zo kunnen zowel het coronatoegangsbewijs als een eventueel 2G-beleid rekenen op een ruime meerderheid voorstanders. Jongeren zijn daarin wel wat kritischer. Dit blijkt uit de Marktpeiler, een maandelijks onderzoek van Multiscope, onder ruim 1000 Nederlanders.


Foto ter illustratie: © Iakov Filimonov | Dreamstime

Meerderheid voor coronatoegangsbewijs en 2G-beleid
Een duidelijke meerderheid (71%) is voorstander van het gebruik van het coronatoegangsbewijs. Daarnaast is ook 63% voor het invoeren van een 2G-beleid waarbij alleen personen die volledig gevaccineerd of genezen zijn van corona toegelaten worden op locaties waar veel mensen samenkomen. Jongeren (< 35 jaar) zijn wat kritischer op beide zaken. Zo is binnen deze leeftijdsgroep slechts een krappe meerderheid (55%) voor het coronatoegangsbewijs en is een duidelijke minderheid (41%) voor het invoeren van een 2G-beleid.

Weinig tegenstand boostervaccinatie
De meeste Nederlanders (80%) zijn van plan een boostervaccinatie te gaan halen of heeft deze al. Zo’n 8% van de bevolking twijfelt op dit moment nog over deze extra vaccinatie, 12% zegt deze zeker niet te gaan halen. Ook tegen meer toekomstige vaccinaties zijn weinig bezwaren. Zo zegt 38% zelfs zo veel vaccinaties te nemen als nodig is, wil 14% een vaccinatie per half jaar of kwartaal en vindt 22% een jaarlijkse vaccinatie een goed idee.

Verwachting dat coronacrisis lang duurt
Waarschijnlijk is men op dit moment duidelijk voor het huidige coronabeleid omdat men verwacht dat de coronacrisis nog wel even gaat duren. Zo denkt 33% dat corona nooit meer weggaat, zegt 25% dat de huidige situatie meerdere jaren gaat duren en is 22% van mening dat het nog 1 tot 2 jaar duurt. De bevolking is weinig optimistisch over een oplossing op korte termijn en lijkt daarom ook weinig kritisch over veel bestaande maatregelen.

Beleid mag iets minder voorzichtig
Ondanks dat de bevolking in overgrote meerderheid achter het huidige coronabeleid staat, vindt men op dit moment dat het wel iets minder voorzichtig kan. Zo is 18% van mening dat het beleid nu extreem voorzichtig is en 32% vindt het voorzichtig. Daarentegen vindt maar 5% het beleid extreem onvoorzichtig en 14% onvoorzichtig. De rest heeft een neutrale mening. De balans slaat dus door in het voordeel van een iets minder voorzichtig coronabeleid. Ook dit heeft waarschijnlijk verband met de mening dat de coronacrisis nog wel even gaat duren.

Meer informatie:
Multiscope
www.multiscope.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven