Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Houtprijs stort plotseling in op beurs, maar professionele bouwers spreken nog over drama's'

Lagere houtprijzen zijn nog niet in zicht. De bouw kan pas eind dit (na)jaar herstel tegemoet zien van het aanbod. Ondanks dit is de prijs van het hout wel plotseling ingestort op de beurs. Maar door de hoge transportkosten en het heropleven van de coronabesmettingen kampen aannemers nog steeds met tegenslagen en toch al dure nieuwbouwprijzen. Dat meldt De Telegraaf.


Foto ter illustratie | Dreamstime.

Analist Susan Maklari zegt dat het aanbod snel beter wordt, omdat er meer hout in de havens aankomt. Ook zijn de houtprijzen vergeleken met vorig jaar 3% gedaald. Deze daling versnelt: in een maand tijd is op de termijncontractmarkt deze 40% goedkoper geworden. Toch is er in bouwmarkten nog weinig aanbod van hout te vinden en grijpen consumenten vaak mis in de schappen. 

In Scandinavië en Noord-Amerika draaien de zagerijen weer volop productie. ''Maar professionele bouwers spreken nog over drama’s. In Duitsland zijn recent bouwprojecten stilgelegd, in Nederland melden
architecten te zuchten onder de nog altijd zeer hoge inkoopprijzen van materialen. Wachttijden voor hout van vier tot zes weken zijn normaal. De hoge prijzen en transportkosten worden vaak doorberekend aan de huizenkoper'', meldt De Telegraaf.

Lees hier het complete artikel (Premium)