Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wateroverlast treft ook woninginrichters

"Wij zijn heel zwaar getroffen", schrijft Van der Sanden Interieur uit Valkenburg op haar Facebook-account. De woonwinkel is een van de slachtoffers van de hevige regenval en overstromingen waar Limburg door geraakt is. Niet alleen bewoners hebben hier last van maar ook woonwinkels, supermarkten etc. De extreme wateroverlast treft onder andere Valkenburg, Maastricht en sinds vanmorgen (16 juli) ook Roermond. 

Van de Sanden Interieur, die in het centrum van Valkenburg zit, is zeer zwaar getroffen. Eigenaresse Christel van de Sanden heeft geen tijd om de pers te woord te staan als we haar vragen hoe bij haar de situatie is. "We hebben hier in de winkel allemaal water", is het enige wat ze kwijt wil. Op Facebook laat het bedrijf weten dat de winkel tot nader order is gesloten.

Naast de vestiging aan de Jan Deckerstraat heeft ze nog een interieurbedrijf onder haar naam: YoungHome by Christel vd Sanden. Hier staat eveneens het water aan haar voeten. "We hebben geen tijd voor andere dingen, het water heeft onze prioriteit." Op Facebook wenst ze iedereen veel sterkte toe die getroffen is.


De winkelstraten in Valkenburg zijn volledig volgelopen met water. Foto Instagram

Bij Mi Casa Valkenburg wordt de telefoon opgenomen. Er klinkt een hoop geruis en daarna wordt de verbinding verbroken. De interieurzaak zit naast de rivier Kleine Geul. De kans is groot dat ook zij last heeft van de overstroming. Volledige winkelstraten zijn immers volgelopen met water.

Verderop in het wat hoger gelegen Valkenburg is onder andere Nightline Slaapcomfort te vinden. Deze zaak ontspringt de dans. "Hier is geen water te zien. We zijn blij dat de winkel wat hoger ligt, want in het centrum is het een ramp." 

In Roermond, waar het water vrijdagmorgen is gaan stijgen, geeft de Veiligheidsregio een dringend advies om de winkels te sluiten. Op de website van Goossens Wonen & Slapen staat dat de winkel vrijdag 16 juli is gesloten wegens de hoge waterstanden. 

Niet alleen de getroffen woonondernemers zijn met man en macht bezig om zichzelf en hun winkel veilig te stellen. Ook worden er door andere interieurzaken geholpen bij ondernemers, zo schrijft Interart Interieurs op social media. Beide locaties van het bedrijf, in Amstelrade en Simpelveld, zijn gesloten vanwege hulpverlening bij wateroverlast.

Steun
Brancheorganisaties leven mee met de getroffenen. MKB-Limburg steekt ondernemers een hart onder de riem middels een bericht op hun website. "We zijn corona nog niet eens te boven en krijgen nu alweer een volgende klap te verwerken door de problemen die zijn of nog zullen ontstaan door de extreme wateroverlast, voornamelijk in Zuid-Limburg maar inmiddels ook al in Midden-Limburg." 

"MKB-Limburg heeft besloten haar Meldpunt@mkblimburg.nl mailbox open te stellen zodat getroffen ondernemers en ZZP'ers zich via dit emailadres kunnen melden met problemen en we deze kunnen gaan inventariseren. Bellen op het algemene nummer van MKB-Limburg kan ook: 0475-786400. We wensen alle getroffenen heel veel sterkte", aldus voorzitter Monique Princen. 

Tips voor ondernemers
Brancheorganisatie INretail geeft op de website de getroffen ondernemers een aantal tips:
- Neem zoveel mogelijk maatregelen om verdere schade te beperken
- Neem foto’s van de schade ten tijde van de overstroming en daarna
- Bel altijd direct met je verzekeraar/tussenpersoon of INretail Verzekeringsdienst (010 – 288 44 77) bij schade
- Overweeg om de stroom uit te schakelen maar overleg hiervoor goed met zowel jouw eventuele beveiligingsdienst als je verzekeraar/tussenpersoon
- Controleer, indien dit voor jou veilig is, een eventueel plat dak.
- Belangrijk is dat het water van het dak kan door middel van de aanwezige afvoeren
- Heb je een kelder, zorg er dan voor dat er niets van waarde op de grond staat
- Bewaar waardevolle spullen en documenten op een veilige locatie

Terugtrekken
In Valkenburg trekt het water zich inmiddels langzaam terug. Dat schrijft 1Limburg op Facebook. De echte schade wordt nu zichtbaar.



Reageren? Wil je je verhaal doen aan de redactie van Wonen360? Bel 0166 69 82 33 of mail info@wonen360.nl