Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Euretco doet dringende beroep op burgemeesters en wethouders

'Meeste ondernemers halen niet meer dan 30% van hun oorspronkelijke omzet'

Euretco heeft, namens 1.500 aangesloten ondernemers, hun medewerkers én toeleveranciers, een brief naar alle gemeentes in Nederland gestuurd. Hierin wordt een dringende oproep gedaan aan burgemeesters en wethouders om hun stem, voor het volledig heropenen van alle winkels, richting de Tweede Kamer en het kabinet te laten horen.

Euretco, gevestigd in Hoevelaken, is de grootste retail-serviceorganisatie van Nederland.

De inhoud van de brief is als volgt:

Geachte dames en heren,

Ondernemerschap is een drijvende kracht in onze samenleving. Met hun aanstekelijke optimisme zorgen ondernemers voor werkgelegenheid, energie, dynamiek en vooruitgang in een gemeenschap. Kortom: voor leefbaarheid. Nu staat echter het voortbestaan van hun ondernemingen op de tocht door de wereldwijde pandemie.
Om die reden schrijven wij u deze brief namens een brede delegatie van bij EK/Euretco aangesloten ondernemers. De overheid mag ondernemers niet de rekening laten betalen van een totale lockdown die inmiddels al langer dan tweeënhalve maand voortduurt – en het
einde is nog niet in zicht.

Motor van de samenleving
Nederland is gelukkig nog altijd een ondernemende samenleving met grote, en nog veel meer kleine en middelgrote ondernemingen. Ons land heeft zo’n 300.000 sterke bedrijven met tussen de 2 en (meer dan) 250 werknemers, waaronder voor het grootste deel
familiebedrijven.
Wij roepen u op om uw waardering en steun voor de ondernemers in uw gemeente te laten blijken. En wel door de landelijke overheid dringend te verzoeken te stoppen met het realiseren en handhaven van eenzijdige maatregelen als de totale lockdown. Gezien de huidige situatie is het van belang om proportionele en onderbouwde maatregelen toe te passen. Het rigoureus sluiten van winkels en horeca is niet de oplossing en ondermijnt de leefbaarheid van gemeenten.

Keer het tij!

Ondanks de steunmaatregelen is er bij veel winkeliers sprake van een groeiend verschil tussen kosten en inkomsten. Deze laatste bestaan vooralsnog uit creditfacturen, de (zeer beperkte) opbrengsten uit webshops en de (eveneens zeer beperkte) opbrengsten van een afhaalloket. Voor de meeste ondernemers geldt dat ze niet meer dan 30% van hun oorspronkelijke omzet halen. Het verschil groeit elke week, zolang de lockdown voortduurt.
Ondernemersspreken nu privé- en pensioengelden aan, lenen daar waar het mogelijk is en maken veelvuldig gebruik van uitgestelde betalingen. Ondanks de “de verruiming” met betrekking tot het winkelen (klanten op afspraak) komt het einde nu heel snel in zicht. Helaas wordt dit pas zichtbaar als er sprake is van faillissementen of gedwongen sluitingen, waarna het tij niet meer te keren is.

Retail en horeca zijn het hart van een gemeente, stad, dorp
De gevolgen van faillissementen, maar ook een steeds grotere gewenning aan een structureel ander koopgedrag door de consument via het online kanaal zullen voor de gemeentes voelbaar zijn. Niet alleen op korte termijn, maar ook op de middellange termijn zullen de gevolgen groot zijn, niet alleen voor de leefbaarheid maar ook voor de inkomsten van de gemeentes.
Zij zullen geconfronteerd worden met snel oplopende leegstand in winkelgebieden, druk op huurprijzen en de noodzaak tot herschikking van winkelstraten en winkelcentra. Met als gevolg een verlies van sfeer, leefbaarheid en aantrekkingskracht van centra voor bezoekers
van zowel binnen als buiten de gemeente.
Daarnaast zal er een groot verlieszijn aan inkomsten uit lokale belastingen: WOZ /OZB, leges en vergunningen nieuwbouw/verbouw, reclame belasting, BIZ (bijdragen bedrijveninvesteringen), afval- en reinigingsheffing, toeristenbelasting, precario belastingen, baatbelastingen, en niet te vergeten parkeeropbrengsten. Ten slotte zullen veel ondernemers in de bijstand terechtkomen, met alle gevolgen van dien.

Veilig en gastvrij open
In het belang van ondernemers,hun medewerkers, leveranciers en de leefbaarheid van de gemeenten verzoeken wij u dringend om uw stem te laten horen in uw overleg met de veiligheidsregio en/of op een andere wijze aandacht te vragen van Tweede Kamer en kabinet. Kies voor heropenen van de lokale winkels. Desnoods in geleidelijke stappen, maar met een duidelijke einddatum voor ogen. Het (geheel) openen zal met dezelfde voorzorgsmaatregelen plaatsvinden die gelden in essentiële winkels. Hiervoor gebruikten we al de richtlijn ‘Verantwoord winkelen’ en de richtlijn ‘Winkelen en de openbare ruimte’.
Klanten houden zich strikt aan deze regels. Dat zien we in de winkels die nog wel geopend zijn. Met heropening geven we niet alleen de ondernemers, maar uiteindelijk het hele land de wind in de zeilen en maken we krachten los die borg staan voor een toekomstbestendig virusvrij Nederland.

Met vriendelijke groet,

Namens 1.500 zelfstandig ondernemers, hun medewerkers én hun toeleveranciers,

Euretco B.V.

Publicatiedatum: