Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

INretail vandaag in gesprek met minister van Economische Zaken

'Voor retailers met kleinere winkel een mooi begin, voor grotere zaken is het niet werkbaar'

Teleurstelling aan de ene kant, vreugde aan de andere kant. Hoe het ook zij: vanaf 3 maart mogen winkels op afspraak klanten ontvangen. Het is een eerste begin. Minder is dat per verdieping maximaal twee klanten tegelijk in de winkel mogen zijn. Grotere zaken schieten er omzet technisch niet veel mee op. Verder moeten klanten zich 4 uur van tevoren hebben aangemeld en een bezoek duurt minimaal 10 minuten. "Dit is om te voorkomen dat er toch contacten zijn tussen klanten die elkaar snel afwisselen. Daarbij blijven natuurlijk de basisregels gelden zoals de mondkapjesplicht, 1,5 meter afstand, hygiënemaatregelen en thuisblijven bij klachten. Met name voor de kleinere winkels biedt dit mogelijk enige uitkomst", meldde premier Rutte gisteravond.

INretail laat weten teleurgesteld te zijn over het feit dat winkels per 3 maart niet open mogen. "Het kan veilig en dat is sinds maart 2020 met het protocol verantwoord winkelen bewezen. De schade in de retail is ongekend groot en open winkels is de enige echte oplossing", laat woordvoerder Paul te Grotenhuis namens INretail weten.

Minister Bas van 't Wout van Economische Zaken. FOTO ARENDA OOMEN

Minister
De grootste brancheorganisatie in de non-food retail gaat vanmorgen nog in gesprek met de minister van Economische Zaken Van 't Wout over de mogelijkheid van het aangekondigde 'kopen op afspraak'. De minister zocht hiervoor zelf contact met INretail.
"Op de agenda staan de interpretatie van de uitwerking van de voorwaarden die aan kopen op afsprak zijn gekoppeld en de mogelijkheden voor meer verbetering dan nu is aangekondigd.
Binnen de veiligheids- en handhavingsregels moet de maximale ruimte gezocht worden.
Ook de steun voor middelgrote en ketenbedrijven wordt dan besproken, evenals de noodzakelijk snelle uitbetaling van steunmaatregelen voor gedupeerde ondernemers."

Integraal heropeningsplan
MKB-Nederland en VNO-NCW zijn positief over de versoepelingen voor de winkels met ingang van 3 maart. De ondernemersorganisaties verwachten wel van het kabinet dat er op 8 maart, het volgende beslismoment, een integraal heropeningsplan ligt. "Daarin moeten dan de slimme ideeën uit de getroffen sectoren en de inzet van testcapaciteit zijn meegenomen, waardoor er méér sneller open kan en ondernemers ook duidelijkheid krijgen over wat wanneer mogelijk is. 'Een plan met perspectief is hard nodig, want de situatie is voor veel ondernemers nu uitzichtloos.'Heel blij
De reacties onder winkeliers zijn wisselend. "Yes vanaf 3 maart mogen we weer klanten ontvangen! Ook al is het met beperkingen maar toch heel blij mee! Ook toe aan een gezonde nachtrust? Plan vast een afspraak bij 1 van onze winkels", laat mede-eigenaar Hans Seip van Alexander Slapen, Auping Plaza Barendrecht en Auping Plaza Spijkenisse weten.

Niet werkbaar
"Voor retailers met een kleinere winkel een mooi begin, voor grotere non food winkels niet werkbaar. De start is er, nu snel de winkels helemaal, gewoon open", meldt voorzitter Hilbert Wiechers (foto) van MKB Drenthe. Hij is ook eigenaar van Wiechers Wonen. In een interview met RTV Drenthe stelt hij dat de regels die gelden per verdieping enigszins als een verrassing kwamen. Toch zijn die regels niet per definitie slecht nieuws, denkt hij. "Ondernemers zullen nog nooit zo blij zijn geweest met etages. Je bent ondernemer, dus elk haakje dat er is, probeer je te pakken. Ik ben benieuwd hoeveel zolders tot etages worden gebombardeerd."
Hij hoopt dat na 15 maart, als de huidige maatregelen aflopen, weer meer mogelijk is. "Uiteindelijk willen wij de winkels gewoon open hebben, dat is het punt waarop wij echt tevreden zijn", zegt hij tegen RTV Drenthe.

Private shopping
"Yes we can!", jubelt mede-eigenaar Sander Groen van Woonmode Holding BV. "We mogen je weer verwelkomen in onze winkel! Door de grootte van onze zaak mogen wij tot 4 mensen tegelijk ontvangen. Dit kán ook absoluut veilig bij Woonmode", laat hij zijn klanten weten. Hij roept ze op om een afspraak voor ‘private shopping’ te maken. "Heb je liever dat wij met stalen bij je thuis komen voor advies-aan-huis? Ook dat blijft gewoon mogelijk!", probeert hij zo klantvriendelijk mogelijk te zijn.

Afspraakduur
Easy Living slaapbanken & bedkasten is ook blij. "Wij mogen vanaf 3 maart weer open! Kunnen niet wachten om u weer te ontvangen in onze showroom. Uiteraard volledig volgens de regels van het RIVM. U kunt onze showroom met zijn tweeën bezoeken. De afspraakduur is 1 uur. Wij hopen u hiermee voldoende tijd en rust te geven tijdens uw bezoek", aldus het team van Easy Living.

Mooie orders
Op LinkedIn schrijft Dennis de Visser, salesmanager bij Moduleo Nederland (IVC Group): "Ik wens alle woninginrichters heel veel afspraken, vrolijke klanten, volle agenda’s en mooie orders toe!"

Daar sluit de redactie van Wonen360 zich volledig bij aan...

Reageren? leo@wonen360.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Instagram Facebook Rss Twitter LinkedIn

© Wonen360.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven