Woonbranche economische barometer in november:

'Woningmarkt en omzetontwikkeling van woondetaillisten laten sterk positief beeld zien'

De stand van de woonbranche economische barometer is in november vijf punten gestegen. De barometer sloot de maand november af op een stand van 0,7. Na een negatieve stand sinds maart is de stand nu eindelijk weer positief. De deelindicatoren waaruit de barometerstand is opgebouwd die nog negatief staan zijn het consumentenvertrouwen en het producentenvertrouwen. De woningmarkt en de omzetontwikkeling van woondetaillisten laten echter een sterk positief beeld zien.

De Woonbranche economische barometer is ontwikkeld in en voor een normale marktsituatie, dus zonder corona pandemie. Vooralsnog lijken de gevolgen van de corona crisis een positief effect te hebben op de woondetailhandel. Men brengt meer tijd thuis door en de bespaarde budgetten op het gebied van vakanties en horecabestedingen worden voor een belangrijk deel besteed aan producten voor in en om het huis.Omzetontwikkeling woondetaillisten
De index van de omzetontwikkeling van woondetaillisten is over de maand oktober 2020 uitgekomen op 14,7. Woonwinkels (winkels in meubels, verlichtingsartikelen en artikelen voor woninginrichting met een algemeen assortiment) noteerden in oktober een toename van de omzetwaarde van 14,7 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden volgens het CBS. Het volume steeg met 13,3 procent.

Consumentenvertrouwen
De stemming onder consumenten was in november minder somber, aldus het CBS. Het consumentenvertrouwen kwam uit op -26, tegen -30 in oktober. Het oordeel van consumenten over de economie was minder negatief. De deelindicator economisch klimaat ging van -61 naar -53. Vooral over de economie in de komende twaalf maanden waren consumenten minder somber dan in oktober. De koopbereidheid kwam in november uit op -7, tegen -9 in oktober. Consumenten waren optimistischer over de financiële situatie in de komende twaalf maanden. Ook vonden ze de tijd voor het doen van grote aankopen minder ongunstig dan in oktober.

Producentenvertrouwen
Het producentenvertrouwen ging van -5,6 in oktober naar -3,8 in november, aldus het CBS. Producenten waren in november voor de zesde maand op rij minder negatief over de orderportefeuille. Ook waren ze minder somber over de verwachte bedrijvigheid. Over de voorraden gereed product waren de ondernemers iets minder positief. Het oordeel over de voorraad eindproduct is positief. Het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te groot beschouwt is kleiner dan het aantal dat de voorraden te klein vindt.

Woningmarkt
In oktober 2020 zijn er volgens cijfers van het CBS 22.146 bestaande koopwoningen verkocht. Dat is 17,8 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ten opzichte van september werden er in oktober 7,5 procent meer bestaande koopwoningen verkocht in Nederland. De deelindicator van de woningmarkt staat op 17,8. Dat is een verbetering van ruim vijf punten ten opzichte van de voorgaande maand.

Toelichting op de woonbranche economische barometer
De woonbranche economische barometer geeft een actueel beeld van het economisch klimaat in de woonbranche. De barometer is opgebouwd uit een aantal marktcijfers die sterk bepalend zijn voor de woonbranche, zoals het consumentenvertrouwen, producentenvertrouwen, indexcijfers over de woningmarkt en het indexcijfer van de omzetontwikkeling van woondetaillisten in Nederland. Het saldo van deze indexcijfers vormt de stand van de woonbranche economische barometer. Een negatieve stand van de barometer duidt op een krimpende markt. Staat de barometer boven de nullijn dan is er sprake van groei.

Meer informatie:
Van Es Marketing Services
Willem de Clercqstraat 53
7604 AR Almelo
tel 0546 45 66 62
mob 06-24207401
info@marktdata.nl
www.marktdata.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.