Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Bij Meubelfabrikant Harvink worden meerdere ambachten uitgevoerd

Alette Trompetter: "Er wordt hard gewerkt, maar er is ook altijd tijd voor een dolletje"

Een ambacht is werk waarbij je iets met je handen maakt. "Bij Harvink oefenen wij gelukkig nog meerdere ambachten uit", vertelt mede-eigenaar Alette Trompetter. "De ambachtseconomie verdient in Nederland naar mijn mening meer aandacht dan het krijgt. Er is een tekort aan ambachtelijke vakmensen omdat steeds minder jongeren kiezen voor een specialistische vakopleiding voor een ambacht." Niettemin zijn er gelukkig nog genoeg mensen die het werken met de handen wel leuk vinden. Omdat het Harvink voor de wind gaat, wordt de stikkerij uitgebreid en is er een vacature ontstaan voor een stikker (m/v).

Sinds de lockdown maakt ook Harvink drukke tijden door. "De opleving duurt inmiddels al maanden. De verwachting is dat we het voorlopig druk blijven houden, zeker nu de woonmaand in volle gang is en daarnaast steeds meer mensen in de huidige coronatijd hun huis op orde willen brengen."

Harvink is producent van onderscheidende zitmeubelen in het hogere segment en een puur Nederlands product. Alles wordt in eigen huis (in IJsselstein) gemaakt: van ontwerp tot eindproduct. Materialen als schuim en frames worden geleverd door toeleveranciers uit de regio. Om alles te verwerken, daar zijn ambachten als snijden, stikken en assembleren voor nodig.

Stikken
"Het mooiste ambacht in ons bedrijf vind ik het stikken", vertelt Alette verder. "Er gaan bij ons honderden soorten stoffen en leer door de handen van de stikkers. Zij kennen de eigenschappen van elk materiaal. Leer heeft bijvoorbeeld weer een heel ander karakter dan stof. Het  is zwaar om te verwerken, daarom ligt er naast de naaimachine altijd een hamer om dikkere delen van het leer plat te slaan. Fantastisch om te zien!", aldus Alette.

Elke stoel, elke bank die de consument via de dealer bestelt is gepersonaliseerd en wordt met de hand gestikt. "Dat is ook het mooie aan het vak van stikster. Iets creëren met je handen. Er worden afritsbare meubelhoezen gemaakt. En dat al sinds de jaren '80. Goed voor zowel hygiëne als duurzaamheid. De hoezen zijn bestemd voor zowel lederen als stoffen banken, fauteuils en stoelen. Niet een product is hetzelfde.
Via snijders, die patroondelen maken, krijg je als stikker een stapel stof of leer; de eerste gang naar een meubel ontstaat dus op de stikkerij", legt Alette uit. Zij en Sander Prinsen (zie foto hieronder) zijn sinds 2006 de eigenaren van Harvink. 

In de loop der jaren is een deel van het productieproces geautomatiseerd. "Voorheen werden de patronen met de hand uitgesneden, tegenwoordig gebeurt dat met machines, die wel door snijders bestuurd moeten worden. Daardoor kunnen de stikkers nog preciezer en netter werken, ook al omdat de ene stof meer rekt dan de andere."

Anno 2020 zijn er nog altijd 15 vaklieden nodig om het productieproces binnen Harvink uit te voeren. De ontwikkelingen staan nooit stil, het bedrijf is voortdurend in beweging. "We volgens alles op de voet, maken ook constant nieuwe modellen. Duurzaamheid is daarbij wel het sleutelwoord. Niet alleen vanwege de gebruikte materialen, maar ook omdat alle producten door bedrijven die zich in de buurt van Harvink bevinden worden geleverd. Het bekende rondje rond de kerk. Dit betekent minder transport, dus veel minder milieubelasting", legt Alette uit. 

Hecht team
Op die stikafdeling, waar Harvink dus als uitbreiding van het team een stikker zoekt, blijkt het stikgezellig te zijn. "We hebben een hecht team. Heel veel mensen werken hier al lang, er is ook weinig verloop. We hebben zelfs een stikster van 70. Er wordt hard gewerkt, maar er is ook altijd tijd voor een dolletje. We houden van een informele werkomgeving. Sander en ik worden ook gewoon bij de voornaam aangesproken. Iedereen is er trots op om Harvink meubels te maken. Producten voor iemand thuis, in de eigen veilige omgeving."

Ter uitbreiding van het team wordt een nieuwe stikker (m/v) gezocht. Meer informatie over deze vacature is hier te vinden.

Meer informatie:
Harvink
Tinbergenlaan 3
3401 MT IJsselstein
+31 (0)30 688 03 88
info@harvink.nl
www.harvink.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven