"We willen nieuwe toepassingen van ons materiaal ontwikkelen"

Rotterdammers geven skateboards tweede leven

Voor velen is afscheid nemen van een skateboard nooit eenvoudig. Sommige zijn kapot, andere gewoon versleten maar belanden onverbiddelijk in een donkere hoek van de kelder of zolder. Dankzij Focused krijgen oude borden nu een nieuw leven.Het Rotterdamse bedrijf haalt de boards op van oude skateboards om ze om te toveren tot meubelen met eigentijds design en een unieke geschiedenis. Licht en bestendig, ondanks hun soms hoge leeftijd, verlichten de stukken gerecycled esdoorn het interieur van de kantoren of woningen waarin ze zijn geïntegreerd met kleuren en blond hout. 

Het idee is opgedaan in Azië vertelt Danilo van Focused. "Onze inspiratiebron was de Japanse kunstenaar Haroshi. Hij lijmde skateboards op elkaar en hakte daar prachtige sculpturen uit. Door de gekleurde lagen van een skateboard ontstonden prachtige regenboog gemarmerde kunstwerken. Als skater was ik altijd fan van zijn werk. Toen ik vijf jaar geleden mijn eigen kantoor aan het inrichten was, leek mij het mooi om een bureau te hebben met een vergelijkbaar lijnpatroon over de lengte van het blad. Op dat moment werden er weliswaar kleine accessoires van gerecyclede skateboards gemaakt, zoals zonnebrillen, sieraden en telefoonhoesjes, maar er was er nog niemand in de wereld die grote objecten zoals tafels maakte."

Met zijn idee ging Danilo naar Jeroen Dekker die hij uit de Rotterdamse skate scene kende. "Als industrieel ontwerper, skateparkbouwer en meubelmaker kon hij mij vertellen wat er wel en niet mogelijk was. Hij werd enthousiast en we gingen direct van start met de productie en ontwerp van de eerste tafel."  "Na een maand was onze eerste tafel de DecksTop klaar. Vrienden hadden in de tussentijd meegeholpen met de bouw van een website, promotiefilm, logo en fotografie. Focused Skateboard Woodworks was geboren. Toen we onze website live gooiden gingen we meteen viral. Onze video werd op verschillende architecten en lifestyle fora over de hele wereld gedeeld. En binnen een half jaar hadden we onze eerste grote internationale klus voor een architectenbureau in New York. Inmiddels hebben we over de hele wereld objecten van ons staan."

"Voor de toekomst willen we verder groeien en nieuwe toepassingen van ons materiaal ontwikkelen. Denk daarbij onder andere aan wanddecoratie en verlichting. Eigenlijk zijn de de mogelijkheden van ons gerecycled skateboard materiaal eindeloos. Maar onze focus ligt vooral op het maken van grote objecten, want dat vinden we leuk en het is inmiddels ook onze specialiteit geworden."

"Onze tafelbladen zijn gemaakt van massief gerecycled skateboard hout. Hierdoor hebben we voor de productie veel skateboards per blad nodig. Voor onze standaardproducten gebruiken we gemiddeld tussen 60 en 240 skateboard decks per tafelblad afhankelijk van de grootte. Om voldoende decks op voorraad te hebben, hebben we het Rip&Recycle programma opgestart met skate shops in Nederland. Skaters die hun oude skateboard achterlaten bij de aangesloten skate shops maken elke maand kans om een deck te winnen."

Afhankelijk van de beschikbare skateboards biedt elke tafel, verkocht in de catalogus of op maat gemaakt. De meubelen zijn in bijna alle kleuren en maten te bestellen.

Meer informatie:
Focused
Mathenesserlaan 471a
3023GL Rotterdam
+31 (0) 10846 12 92
info@focused.nu 
www.focused.nu


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.