Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Ruim helft ondernemers verwacht inzet van werktijdverkorting'

Koninklijke CBM voorziet forse omzetdaling in zowel meubelindustrie als interieurbouw

De problemen stapelen zich op. Montageprojecten worden stilgelegd en monteurs kunnen niet meer terecht op horecalocaties, zalencentra, scholen, zorginstellingen, ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, winkels etc. Daarnaast hebben ondernemers problemen met de inzetbaarheid van hun personeel. Medewerkers vallen uit met ziekteverschijnselen of moeten opvang voor hun kinderen regelen, omdat de scholen inmiddels gesloten zijn. Daarnaast hebben ondernemers problemen met de levering en beschikbaarheid van noodzakelijke grondstoffen, materialen en halffabricaten, die nodig zijn voor de productie. Het gaat daarbij niet alleen om materialen uit China maar ook uit andere Europese landen, zoals bijvoorbeeld de levering van leer uit Italië.



Fabrikanten krijgen ook steeds meer problemen met het sluiten van winkels in Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Tsjechië en andere landen. Ook in Nederland sluiten steeds meer woonwinkels de deuren. De retail heeft te maken met een sterke terugval van omzetten, die de komende weken verder zal oplopen. Mede hierdoor is er een sterke daling van de orderintake bij onze leden. Verder krijgen ondernemers te maken met het uitstellen of intrekken van orders, projecten en andere klussen. Bij sommige bedrijven bedraagt de daling van orderintake en het intrekken van opdrachten meer dan 50%. Daarnaast melden bedrijven dat er ook problemen zijn met het werken op werven en jachthavens. 

De problemen zijn in drie weken tijd niet alleen verergerd, maar ook diverser van aard geworden. Dat blijk uit een enquête van CBM, de branchevereniging voor interieurbouw en meubelindustrie, onder haar leden. "Een deel van de respondenten heeft de komende weken nog voldoende werk, maar zij vrezen dat het werk binnen afzienbare tijd stil valt. Dat verklaart waarom ruim de helft van de bedrijven (52%) nog geen problemen heeft maar die wel verwacht. Uiteindelijk zullen deze problemen leiden tot een forse omzetdaling in de meubelindustrie en interieurbouw." 

Drie weken later
Op 27 februari 2020 presenteerde CBM de eerste resultaten van het onderzoek naar de impact van het COVID-19-virus, beter bekend als het coronavirus, op de meubelindustrie en interieurbouw in Nederland. Nu, drie weken later blijkt bij een tweede meting dat inmiddels een groot deel van de branche negatieve gevolgen heeft en/of verwacht. Het percentage bedrijven dat daadwerkelijk problemen ondervindt, is in drie weken opgelopen van 10% naar 43%. Verder steeg het percentage respondenten dat nog geen problemen heeft maar die wel verwacht van 30% naar 52%. Het percentage bedrijven dat geen problemen heeft en die ook niet verwacht, is gedaald van 60% naar 5%.

230 ondernemers
Van de 230 ondernemers die de online enquête voor de tweede meting hebben ingevuld, ervaart 43% op dit moment al negatieve gevolgen van het coronavirus. Dat is een stijging van 33% in 3 weken tijd. Het percentage ondernemers dat nog geen problemen heeft, maar die wel binnenkort verwachten is met 22% gestegen naar 52%. Bij de eerste meting verwachtte het merendeel (60%) van de respondenten dat het coronavirus geen negatieve gevolgen zou hebben voor hun bedrijf. Drie weken later is dat percentage gedaald van 60% naar 5%.

Stagnatie
De tweede meting laat zien dat de stagnatie bij de leveringen van grondstoffen, producten en halffabricaten iets zijn toegenomen in omvang, maar vooral diverser zijn geworden. Bij de tweede meting blijkt tevens dat het percentage bedrijven met leveringsproblemen iets hoger ligt dan drie weken geleden. Daarnaast geeft een op de vijf bedrijven aan dat zij kampen met het intrekken van opdrachten. Ruim veertig procent van de bedrijven geeft aan daar nu nog geen problemen mee te hebben maar dat wel te verwachten. Intrekken van opdrachten wordt daarmee een steeds nijpender probleem in de meubelindustrie en interieurbouw. Ondernemers geven aan nu nog wel werk voorhanden te hebben, maar over enkele weken niet meer.

Grote transportproblemen
Bedrijven ervaren op dit moment nog geen grote transportproblemen, maar zij verwachten die wel de komende weken. Zeker wanneer steeds meer landen de grenzen gaan sluiten. Ondernemers gaan pas uitwijken naar alternatieve leveranciers wanneer dat echt noodzakelijk is. Daarbij proberen ze vooral leveranciers te vinden dichter bij huis.

Ondernemers hebben op dit moment nog weinig juridische problemen, door het niet kunnen voldoen aan de leveringsverplichtingen. Een kwart van de bedrijven verwacht wel dat die problemen binnenkort gaan komen. Zij spreken daarbij de verwachting dat zij die problemen in goed onderling overleg met de betrokkenen kunnen oplossen.

Omzetten dalen
Slotconclusie van deze online enquête is dat in drie weken tijd het uitbreken van het coronavirus vrijwel de gehele meubelindustrie en interieurbouw in zijn greep heeft. Steeds meer bedrijven hebben problemen of verwachten die op de korte termijn. De beschikbaarheid van noodzakelijke grondstoffen, materialen en producten wordt problematischer, en zal de productie belemmeren. Daarnaast vrezen steeds meer ondernemers dat orders en opdrachten wegvallen en dat de omzetten dalen. Door het wegvallen van werk zal ook de werkgelegenheid in de meubelindustrie en interieurbouw op de korte termijn afnemen. Ruim de helft van de ondernemers verwacht daarom ook gebruik te zullen maken van de nieuwe regeling rond werktijdverkorting en de andere voorstellen uit het pakket van noodmaatregelen, dat de regering recent naar buiten gebracht heeft.

Meer informatie:
CBM
Kees Hoogendijk
Tel. 023-5158800
hoogendijk@cbm.nl
www.cbm.nl