Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Samenwerkingsverband leidt tot duurzaam toilet

Naast de CO2-uitstoot is de hoeveelheid stikstof door het gebruik van onder andere meststoffen in de landbouwsector mogelijk een nog groter probleem voor onze planeet. Het Zwitsers instituut voor waterwetenschappen en technologie, EAWAG, heeft daarom naar alternatieven gezocht voor hoe we met afvalwater omgaan. Ook afvalwater bij woonhuizen speelt hierbij een belangrijke rol. Een samenwerking tussen het EAWAG, sanitairfabrikant Laufen en het ontwerpbureau EOOS heeft geleid tot een duurzaam toilet. De nieuwe wc herleidt urine en spoelt afval weg door middel van zwaartekracht.


Installatie van de circulaire stromen, ontworpen door EOOS, samengesteld door MAK, museum voor toegepaste kunst.

Het EAWAG heeft een technologie ontwikkeld waarmee afvalwater kan worden opgebroken in urine, fecaliën en ander afvalwater. Elke soort afvalwater kan vervolgens op duurzame wijze worden verwerkt. In eerste instantie werd gekeken naar urine, omdat dit de meeste bestanddelen bevat, die schadelijk zijn voor het milieu. Door middel van kleine, efficiënte reactors die in huis kunnen worden geïnstalleerd  kunnen nu bestanddelen als microvervuilers of medisch residu worden gefilterd, zodat zo’n 80% van het stikstof in riolen kan worden verwijderd.

De reactors van het EAWAG zijn door EOOS verwerkt in de nieuwe wc, die door Laufen onder de naam “SAVE!” op de markt wordt gebracht. De SAVE! borduurt voort op het “blue diversion”-toilet van 2012. De nieuwe versie heeft een systeem dat urine naar een verborgen uitlaat leidt. De keramische kom van de wc is door het Zwitserse bedrijf zo ontworpen dat de waterstroom optimaal wordt herleid. Het resultaat is een innovatief toilet dat makkelijk kan worden gereinigd en verder niet te onderscheiden is van conventionele toiletten.

Meer informatie:
Laufen
www.laufen.nl 

Publicatiedatum: