Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Omzet daalt liefst 5,5%, mede door felle terugval op Britse markt

'Moeilijke marktomstandigheden meubels, maar vertrouwen in de toekomst blijft'

De conjunctuur in de Belgische meubelindustrie toont moeilijke marktomstandigheden, maar ondernemers houden vertrouwen in de toekomst. De meubelomzet daalde in 2018 met 3 % in waarde en met 4,7 % in volume. De totale omzet overschreed niettemin de 2 miljard euro.

In het woonmeubilair was er een omzetdaling van 5,5 %. De kantoor‐ en winkelmeubelen verloren 2,5 % omzet. Keukenmeubelen konden zich wel wat herpakken met +0,6 %. Het slaapcomfort ging licht achteruit (‐0,9 %). "Deze ontwikkeling lijkt te kaderen in een algemeen moeilijkere situatie voor alle interieurgebonden sectoren", meldt Fedustria, de beroepsorganisatie van de textiel‐, hout‐ en meubelindustrie in België.

Consumentenvertrouwen cruciaal
Het Belgisch consumentenvertrouwen verslechterde, vooral vanaf de zomer van 2018. Ook het Europees consumentenvertrouwen verzwakte naar het jaareinde, maar viel minder scherp terug dan het Belgische. De Belgische meubelhandel, de primaire afzetmarkt voor de Belgische producenten, leed mede daardoor onder een dalend klantenbezoek. Ook de lange warme zomer hield klanten weg uit de winkels.  

Matig ondernemersvertrouwen
Het gevolg is dat het ondernemersvertrouwen in 2018 aanvankelijk een terugval kende, waarna er een kleine verbetering optrad (afgevlakte curve). De laatste twee maanden van het jaar ging het ondernemersvertrouwen echter fors achteruit (brutocurve) met een licht herstel begin 2019.

Uitvoer daalde ‐ Felle terugval op de Britse markt
De meubeluitvoer daalde in 2018 met 1,3 %. Ruim 90 % van de buitenlandse leveringen van meubelen is bestemd voor de interne EU‐markt: deze bleven nagenoeg op peil (‐0,4 %). Op de Franse markt, met een aandeel van ca. 40 % de belangrijkste exportmarkt, werden 3 % minder Belgische meubelen verkocht. Naar Nederland, de tweede belangrijkste exportmarkt met een aandeel van ca. 30 %, stegen de leveringen met 3,3 %. Duitsland, de derde belangrijkste klant (aandeel 9 %), bleef met ‐0,4 % stabiel.
Het Verenigd Koninkrijk komt op een verre vierde plaats met een aandeel van 2,2 % (was nog 3 % in 2016). De Belgische leveringen op de Britse markt vielen in 2018 met 12,5 % terug, na reeds een daling met 13,9 % gekend te hebben in 2017.
Buiten de EU steeg de meubeluitvoer naar de VS met 3,2 %, de belangrijkste exportmarkt buiten de EU met een aandeel van 2 %.

Invoer: China en Polen dominant
De meubelinvoer daalde met 1,6 %. De invoer van meubelen uit China daalde zelfs met 3,5 %. China blijft met een aandeel van 16,9 % de belangrijkste leverancier van meubelen op onze markt. Duits‐land (‐1,1 %) en Nederland (+1,6 %) volgen met een aandeel van respectievelijk 17,0 % en 15,5 %.
De invoer van meubelen uit Polen (vierde belangrijkste leverancier met een aandeel van 10 %) steeg verder met 3,8 %.  

Toename van investeringen bevestigt vertrouwen in de toekomst
In 2018 investeerde de Belgische meubelindustrie fors meer: 96,2 miljoen euro (+18,2 %). De investeringen stegen in alle productgroepen, met uitzondering van de deelsector kantoor‐ en winkelmeubelen waar de investeringen stabiel bleven. De toename van de investeringen volgt op een jaar van lagere investeringen. Dit wijst erop dat de bedrijven hun vertrouwen in de toekomst bevestigen. De bezettingsgraad van de productiecapaciteit was in 2018 hoog: 81,1 %.

Tewerkstelling licht achteruit
De meubelindustrie verloor in 2018 ca. 300 werknemers, een daling met 2,7 %. In totaal zijn er nog 10.488 personen in de Belgische meubelindustrie tewerkgesteld. 

Meer informatie: www.fedustria.be

Publicatiedatum: