Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hamwells maakt kans op onderscheiding in categorie Energietransitie

Douche genomineerd voor Rabo Innovation Challenge

Innovatie is een belangrijk onderdeel op Building Holland, van 9 tot en met 11 april in Rai Amsterdam, met drie Innovation Boulevards, innovatietafels en de uitreiking van de Rabobank Innovation Challenge. Uit de maar liefst 69 inzendingen maakte de jury een selectie van 15 genomineerden, verdeeld over de categorieën Circulariteit, Digitalisering en Energietransitie. De winnaars per categorie en de overall winnaar worden bekendgemaakt op woensdag 10 april.

Een blik op de vorig jaar gehouden beurs Building Holland.

De jury heeft bij de beoordeling onder andere gekeken naar de impact van de innovaties op het moment dat het daadwerkelijk tot opschaling komt. Ook is gekeken naar de manier waarop en het gemak waarmee opschaling is te realiseren. Een ander belangrijk punt is de klantwaarde van de innovatie. Anders gezegd: speelt de innovatie in op klantbehoeften?

Jurylid Mathijs van Dijk is enthousiast over het niveau van inzendingen: “Dat niveau is beduidend hoger dan vorig jaar.” Mede-jurylid Wouter Truffino sluit zich hierbij aan. “We hebben veel goede inzendingen voorbij zien komen. De passie voor techniek heeft daarbij de overhand. Verder valt het op dat zowel kleine als grote bedrijven hun innovaties hebben ingestuurd. De 69 inzendingen zijn gelijkelijk verdeeld over de drie categorieën. Daarmee is het een goede afspiegeling van de sector.”

In de categorie Energietransitie is het bedrijf Hamwells genomineerd met de Blue. Dat is een douche met een geïntegreerde warmteterugwinning (WTW), waardoor het gebruik van warm tapwater is te reduceren tot 1,4 liter per minuut. Omdat het een geïntegreerde WTW-unit betreft, is de douche ook te plaatsen waar WTW-systemen vaak niet toepasbaar zijn, zoals bijvoorbeeld bij gelaagde bouw.

De e-Shower Blue is een innovatieve warm tapwater oplossing gebaseerd op een sterke beperking van energiegebruik.

Een traditionele douche verspilt alle energie en dat is niet duurzaam. Het opwarmen van water vraagt namelijk veel energie. Of je nu met gas of elektriciteit verwarmt, elke douchebeurt van 9 minuten kost zo 2,2 kWh. Met de huidige gas- en elektriciteitsprijzen is dat € 150 per jaar per persoon. In Nederland willen we 'graag' van het fossiel gas af. Moderne goed geïsoleerde huizen kun je makkelijk verwarmen en koelen met een warmtepomp. Maar heet tapwater maken is lastiger.
De Blue van Hamwells biedt een oplossing voor dit probleem. Met de WTW-module heb je 2,4 keer minder warm water nodig en kun je tot 58% op je energierekening voor douchen besparen. Tegelijk kun je met de Blue de infrastructuur voor warm tapwater verkleinen en de EPC eisen halen.

De Rabobank Innovation Challenge en Rabo Innovation Awards worden 10 april uitgereikt tijdens Building Holland 2019 om 15:20 uur in het Energietransitie theater in hal 12. Wilt u de top 15 live bekijken en de uitreiking live meemaken? Bezoek dan gratis Building Holland 2018, van 9 tot en met 11 april in RAI Amsterdam.

Op www.buildingholland.nl staan alle genomineerden op een rijtje.