Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Het doel was om plastic te begrijpen als een materiaal'

Noorse meubelfabrikant maakt stoelen van gerecyclede visnetten

Tijdens de Stockholm Furniture Fair 2019 heeft Snøhetta de S-1500-stoel geïntroduceerd. De stoel is ontwikkeld in samenwerking met de meubelmaker Nordic Comfort Products (NCP). De stoel is volledig vervaardigd van gerecycled materiaal. Het plastic van de stoel is afkomstig van de lokale vissector in het noorden van Noorwegen, terwijl het metalen frame is gecreëerd met gerecycled staal. Doordat op geen enkele manier gebruik is gemaakt van nieuwe materialen, is de S-1500 een van de stoelen met de laagst mogelijke koolstof-voetafdruk op de markt geworden.

Materialen
De materialen die worden gebruikt bij de productie van de S-1500-stoel worden geleverd door lokale viskwekerijen zoals Kvarøy Fiskeoppdrett en Nova Sea, die NCP voorzien van versleten visnetten, touwen en pijpen. Zodra deze onderdelen versleten zijn, kunnen ze worden verzameld, verwerkt en vervolgens vermalen tot een granulaat dat ingegoten kan worden in een bekisting, waardoor eindeloze mogelijkheden ontstaan ​​voor het ontwikkelen van nieuwe designs. Op deze manier draagt ​​het project bij aan de opbouw van een lokale, circulaire economie, omdat het plastic afval van de lokale industrie gebruikt wordt om stoelen in hetzelfde gebied te produceren. 



Andere blik op plastic
Snøhetta werkte in de afgelopen twee jaar aan het aanpakken van het probleem rondom plastic afval in de oceaan. De studio zette een project op, waarin de eigenschappen van plastic en het traject dat plastic afval aflegt werd onderzocht. Op deze manier wilde Snøhetta manieren vinden waarop anders naar plastic afval kan worden gekeken. In plaats van dat het puur een afvalproduct zou zijn, wil de studio verbruikt plastic zien als een middel voor nieuwe mogelijkheden.

De S-1500 is gebaseerd op de R-48-stoel, die in de jaren ’60 werd ontwikkeld door de Noorse modernistische ontwerper Bendt Winge. Wegens de methodes die worden gebruikt en de verschillende manieren waarop het uit visnetten gerecyclede plastic wordt samengesteld, is elke stoel uniek.

Doel project
Het project van Snøhetta is bedoeld om mee te werken aan een lokale circulaire economie. Het plastic is afkomstig uit lokale sectoren om zo stoelen te creëren voor eveneens lokale scholen of andere openbare gebouwen. Met de S-1500 hoopt Snøhetta het publiek te inspireren om plastic afval op innovatieve manieren te hergebruiken.

Snøhetta 
Snøhetta (Noorse uitspraak: [snøːˌhɛtɑ]) begon als een collaboratieve architecturale en landschapsworkshop. ''Ons werk streeft naar verbetering van ons omgevingsgevoel, identiteit en relatie met anderen en de fysieke ruimtes die we bewonen, zowel door de mens als door de mens gemaakt. Musea, producten, rendierobservatoria, afbeeldingen, landschappen en poppenhuizen krijgen dezelfde zorg en aandacht voor het juiste doel.'' 

Meer informatie:
Snøhetta 
contact@snohetta.com  
www.snohetta.com 

Publicatiedatum: