Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nederlandse ontwerper Beer Holthuis gebruikt 3D-printer

Lampenkappen en vazen van papierpulp

De Nederlandse ontwerper Beer Holthuis heeft een 3D-printer ontwikkeld, die gebruik maakt van gerecycled papier. Holthuis besloot op basis van papierpulp te werken, toen hij vernam dat papier de materiaalsoort is die veruit het meest als afval wordt weggegooid.

“Duurzaam materiaal voor 3D-printers is nu nog erg schaars", aldus Holthuis. “3D-printen met papier zou een grote impact voor de 3D-print-sector kunnen hebben. Er wordt in deze sector veel afval geproduceerd. Een model wordt geprint om een concept duidelijk te maken en wordt daarna vaak direct weggegooid.”

3D-modellen op basis van papier in plaats van materiaal op plastic-basis kunnen met water worden afgebroken tot pulp. Dit pulp kan vervolgens opnieuw worden gebruikt voor een nieuw project. De vezelrijke opbouw van het papier zorgt voor verrassend veel structuur. Door de modellen te bedekken met een laagje vernis kunnen ze langer mee gaan. Holthuis heeft de machine tot nu toe onder andere gebruikt voor het creëren van lampenkappen en verschillende soorten vazen.

“Omdat de printsnelheid relatief snel is en het materiaal erg goedkoop is, is deze techniek met name geschikt voor grote oplagen. Je kunt dan denken aan op maat gemaakte meubelen of luxe-verpakkingen", zegt Holthuis.

Holthuis ontwikkelde de printer als afstudeerproject aan de Design Academy Eindhoven. De machine werd tijdens afstudeerexpositie van de hogeschool in oktober gepresenteerd. Holthuis is van plan om zijn printer verder door te ontwikkelen voor de consumentenmarkt.

Bron: Dezeen