De inflatiegolf die Nederland de afgelopen jaren trof, is voor consumenten voelbaar bij iedere kassabon. Maar voor winkeliers – de laatste schakel in de keten – zijn de gevolgen nog indringender. Stijgende kosten voor energie, transport, personeel en huur drukken zwaar op de marges. Toch blijven veel retailers vechten voor betaalbaarheid, relevantie en vertrouwen. LinkedIn-redacteur Melvin Captein ging in gesprek met experts uit de branche. Wonen360 zet de belangrijkste inzichten op een rij.© Dreamstime.com Een drukke Kalverstraat in Amsterdam op 30 april 2015.
Prijs, of toch concept?
Bij Dille & Kamille draait het om meer dan de prijs. Directeur Hans Geels stelt dat de P van 'Prijs' bij hen plaats heeft gemaakt voor de C van 'Concept'. "We verhogen niet zomaar de prijzen, maar investeren in beleving en bouwen aan vertrouwen. Onze klanten kopen op gevoel: past het bij mij, is het duurzaam, is het mooi? Dan is de prijs secundair." Dille & Kamille kiest bewust voor een exclusief distributiemodel en transparante prijsstelling in alle landen. Daarbij wordt prijsdruk niet doorgeschoven naar leveranciers. "Eerlijkheid en kwaliteit staan altijd voorop." Lees hier zijn hele verhaal.
Acties, eigen merk en efficiëntie: het DNA van Kruidvat
Bij voordeeldrogist Kruidvat is prijs juist wél kern van de strategie, maar dan wel met een doordachte aanpak. CEO Ed van de Weerd legt uit hoe het merk al vijftig jaar werkt aan scherpe prijzen via drie pijlers: wekelijkse acties in samenwerking met leveranciers, een sterk huismerk met hoge kwaliteit en een constante focus op kostenbeheersing. "Niet door harder, maar slimmer te werken," aldus Van de Weerd. "We zijn er voor iedereen én elke portemonnee."
Luxe versus levensvatbaarheid
Rodney Lam, ondernemer achter o.a. Daily Paper, ziet een pijnlijke tweedeling ontstaan. Aan de ene kant luxe merken die inflatie gebruiken als excuus om exclusiever te worden. Aan de andere kant eerlijke merken die transparant en duurzaam willen blijven, maar knokken om de kosten te dragen. "De consument wil duurzame, eerlijke producten, maar is steeds minder bereid om ervoor te betalen," zegt Lam. "Hoe houd je het dan vol als merk, zonder je ziel te verliezen?"
Nieuwe prijsstrategieën
Retail- en marketingexpert Ruth Uitewaal ziet hoe ketens als NORMAL het verschil maken met vaste lage prijzen in plaats van stuntacties. De Scandinavische formule weet jongere doelgroepen te trekken door slimme locatiekeuzes, trending producten en een heldere propositie. "Het gaat niet om de laagste prijs, maar om een geloofwaardig en eerlijk prijsbeeld," zegt Uitewaal. "Daarmee bouw je vertrouwen op lange termijn."
De perfecte storm
Volgens hoogleraar en retailstrateeg Kitty Koelemeijer kampen retailers met een 'perfect storm' van kostenstijgingen. Arbeid, energie, huur, grondstoffen: alles wordt duurder. En hoewel consumenten met inflatiecorrecties op hun loon soms iets meer uitgeven, is die rek beperkt. Haar oplossing? Innoveren, efficiënter werken, data-driven samenwerken en overheidsbeleid dat ruimte biedt. "De huidige situatie vraagt om fundamenteel andere businessmodellen," aldus Koelemeijer.
Bron: LinkedIn