"Ik ben best gespannen", laat Kimm Besselsen van Vinylrecycling Lelystad weten. "Zo direct komt mijn vader me ophalen om samen naar Den Haag te rijden. Om 10.30 uur staan wij voor de Raad van State. Vandaag verdedigen we niet alleen onze eigen toekomst, maar ook die van de recyclingindustrie in Nederland. Door de exportbeperkingen van 2022 staan wij, net als veel andere kunststofrecyclers, op omvallen", meldt ze via op social media.
Het bedrijfsmodel is eenvoudig: Fabrieksuitvallen van grote Europese fabrikanten wordt verwerkt tot nieuwe, direct inzetbare grondstoffen. "Deze grondstoffen verkopen we aan producenten wereldwijd. Met de meeste hebben we al tientallen jaren een warme samenwerking. Tot eind 2021 verliepen deze transporten vlot, maar in 2022 begon de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) container na container aan te houden en steeds meer informatie op te vragen. Dit zorgt voor onnodige vertragingen en buitensporige kosten, terwijl alle vereiste juridische informatie aanwezig is."
Volgens Kimm gaat ILT juridisch te ver. De Kaderrichtlijn Afvalstoffen stelt dat het bepalen of een materiaal aan de einde-afval-criteria voldoet, de verantwoordelijkheid is aan de converter zelf. "ILT eist echter dat wij ook de overheid in het land van bestemming moet vragen of zij de materialen als secundaire grondstof erkennen. Waarom? Het is een grondstof."
"Om deze zaak voor de rechter te krijgen, hebben wij een last onder dwangsom moeten uitlokken. Nu zal de Raad van State in deze bodemprocedure een uitspraak moeten doen over de toekomst van de Nederlandse recycling. Om de transitie van een lineaire naar een circulaire economie te veranderen moeten wij onze grondstoffen opnieuw inzetten! Dat betekent in veel gevallen export, omdat er simpelweg niet genoeg geproduceerd wordt in Nederland om alle hernieuwde kunststoffen hier opnieuw in te zetten."
Bron: Kimm Besselsen