Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hij begon als eerste een beddenspeciaalzaak in Noord-Nederland

In memoriam: Pieter Bosma

Op 6 mei jl. is Pieter Bosma (89) overleden. Hij stond aan de wieg van Bosma Bedden, dat anno 2024 vier vestigingen telt, te weten in Assen, Emmen, Groningen en Winschoten. Wegens zijn overlijden waren alle bedrijven vrijdagavond en zaterdag gesloten.

Briljant idee
Meer dan 50 jaar geleden, toen in 1962 de Cubacrisis uitbrak en Amerika en de SovjetUnie op voet van oorlog stonden, kreeg Pieter Bosma senior een briljant idee en volgde zijn ondernemersinstinct. Hij kocht een grote partij Aabe-dekens op, om deze in Emmen te verkopen. Dat had hij goed bekeken. Want in de hele wereld en zo ook in Nederland, vreesde men voor een Derde Wereldoorlog. De dekens gingen daarom als zoete broodjes over de toonbank. Zo kwam Pieter Bosma senior, zoals ze dat in Drenthe zeggen, 'op de kloeten'.

Allereerste beddenspeciaalzaak
Korte tijd later vestigde Pieter Bosma senior de allereerste beddenspeciaalzaak in Noord-Nederland. We schrijven dan 1963. In 1971 volgt een tweede vestiging, aan de Lagestraat in Winschoten. Deze wordt na verloop van tijd gerund door zijn zoon Pieter Bosma junior (1958). Zoon Gerrie (1960) neemt uiteindelijk de zaak in Emmen voor zijn rekening. Zoon Ente (1963) runt vestiging drie, in Wezep. Edwin (1969), de jongste telg, neemt de leiding in de vierde vestiging in Assen. De zaak van Gerrie in Emmen sluit in 2014, maar broertje Edwin ziet mogelijkheden en opent een jaar later een geheel nieuwe winkel in Emmen, met dezelfde opzet als de succesvolle vestiging in Assen. Tot zes maanden geleden hielp Pieter Bosma senior nog geregeld een halve dag mee in de vestiging in Wezep, die officieel Koops Bedden heet.
Meer dan een verkoper
De op 6 mei jl. overleden Pieter Bosma senior was veel meer dan een verkoper. Zijn grote kracht was dat hij luisterde naar de klant en diens wensen heel serieus nam. Bosma ergerde zich aan de puur technische en commerciële invalshoek van de fabrikanten. Goed slapen is essentieel voor de lichamelijke én geestelijke gezondheid van de mens! Samen met een aantal andere beddenspeciaalzaken richtte hij de Vereniging van Slaapvoorlichters op. Binnen deze unieke vereniging houdt een groep samenwerkende beddenspeciaalzaken zich nu al ruim 40 jaar bezig met een gemeenschappelijk doel: voor iedereen het best denkbare slaapcomfort en de hoogste mate van service realiseren.

Volgens een artikel in het Dagblad van het Noorden was Pieter Bosma een gedreven ondernemer. Dat zijn vier oudste zoons in dezelfde branche gingen werken, vond hij mooi. "Maar hij heeft daar op geen enkele manier op gestuurd. Zo was hij niet. Het was volledig onze eigen keuze", zegt zoon Gerrie in een interview met genoemde krant.

Pieter Bosma genoot in zijn vrije tijd van kleiduifschieten, golfen en skiën in Oostenrijk. Echter, zijn gezondheid verslechterde het laatste halfjaar van zijn leven aanzienlijk. Hij overleed in het Emmer hospice, waar hij vier weken eerder was opgenomen.

Wil je de familie Bosma een condoleance sturen? Klik dan hier.