Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hoogoplopend conflict met De Bijenkorf laat bedrijf van keramiekkoning barsten

Natuursteenleverancier in hoger beroep alsnog failliet verklaard

Een specialist in keramiek en natuursteenproducten uit Eindhoven heeft een faillissement niet weten te voorkomen. Eerder dit jaar ontstonden de eerste barsten. Het bedrijf werd failliet verklaard, maar ging in hoger beroep waardoor het faillissement werd vernietigd. Zo'n twee maanden later heeft de rechtbank 's-Hertogenbosch alsnog het definitieve faillissement uitgesproken. Reinoud van Oeijen is aangesteld als curator.

Het gaat in deze zaak om Kolen Natuursteen B.V. te Eindhoven, dat onder leiding van 'keramiekkoning' Harrie Kolen al sinds 1985 actief is. De firma levert en plaatst keramiek en natuursteenproducten in binnen- en buitenland. De producten worden gebruikt voor onder andere gevels, wanden, vloeren en plafonds. Vanaf de tekentafel tot de uitvoering op de bouwplaats zijn ze partner in de gehele keten.


De ruime showroom van Kolen Natuursteen in Eindhoven.

Boze De Bijenkorf
Onlangs kreeg Kolen Natuursteen het aan de stok met De Bijenkorf. Het warenhuis eiste meer dan een half miljoen euro van de Waalrese marmermiljonair. Hoewel Kolen het bedrijf al eerder had stopgezet, probeerde De Bijenkorf dit jaar via de rechtbank nog geld terug te krijgen.

De Bijenkorf en Kolen Natuursteen belanden in een juridisch geschil nadat de tegelleveringen van Kolen vertraging oplopen, wat resulteert in ernstige vertragingen bij een operationele fase. De Bijenkorf eist boeteclausules op uit de overeenkomst met Kolen en ontbindt uiteindelijk de overeenkomst in 2017.

De rechter oordeelt in 2019 dat Kolen meer dan €320.000 moet betalen, plus rente. Ondanks het vonnis weigert Kolen te betalen en liquideert het bedrijf via een turboliquidatie. Hierdoor wordt De Bijenkorf buitenspel gezet, wat resulteert in verdere juridische stappen om nog openstaande vorderingen te innen.

In januari 2024 wordt Kolen Natuursteen alsnog failliet verklaard, waardoor een curator wordt aangesteld om resterende activa te traceren. De vordering is inmiddels gestegen tot meer dan €520.000. Kolen ging in beroep tegen het faillissement waardoor het faillissement vernietigd werd. Nu, twee maanden later, is het bedrijf definitief failliet verklaard.

Conflict met Erick van Egeraat
In 2017 raakte Kolen Natuursteen ook verzeild in een ander conflict. Toen met de Rotterdamse architect Erick van Egeraat, bekend van zijn controversiële faillissement waarbij veel schuldeisers werden gedupeerd. Samen met zijn curator heeft hij voor de rechter een claim van ruim zeven ton ingediend tegen een Eindhovense handelaar in natuursteen.

Tijdens de zitting verklaarde de eigenaar van Kolen Natuursteen, dat hij een grote klus had aangenomen van Van Egeraat voor een luxe gastenverblijf in Rusland, waarvoor bijna vier miljoen euro aan natuursteen werd besteld. Hoewel zeven ton wel betaald is, werd een deel niet geleverd. Van Egeraat beweert zelf naar de steengroeve in Italië te zijn gegaan om het ontbrekende materiaal te bestellen. Kolen erkende dat niet alles geleverd is, maar beweerde destijds dat daar aparte afspraken over zijn gemaakt met de Russische aannemer.

Zowel op particuliere markt als op de zakelijke markt is Kolen Natuursteen actief. Zo realiseren ze wereldwijd projecten van kantoorpanden zoals de Rechtbank Amsterdam, volledige oppervlaktes in high-end woningen, keukenbladen maar ook maatwerk meubelstukken.


Meer informatie:
Kolen Natuursteen
Dillenburgstraat 23-25
5652 AM Eindhoven
www.kolen.nl