Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mark Groot Wassink van Auping

“We kloppen onszelf niet snel op de borst, maar nu hebben we echt iets bijzonders gedaan"

Onlangs meldde Koninklijke Auping dat het een nieuwe fabriek geopend heeft waar uitsluitend circulaire matrassen worden geproduceerd. Met de nieuw ontwikkelde, geautomatiseerde en grotendeels gerobotiseerde productielijn kan de productie van circulaire matrassen flink worden opgeschaald.

Trouw ging in gesprek met Mark Groot Wassink, directeur innovatie en duurzaamheid. Hij vertelt over de wereldprimeur in hun sector. "We kloppen onszelf niet snel op de borst. Dit familiebedrijf heeft de waarden van Oost-Nederland, zoals goed je best doen en nuchter en bescheiden zijn. Maar nu hebben we echt iets bijzonders gedaan."


Mark Groot Wassink, directeur innovatie en duurzaamheid, en een machine uit de nieuwe fabriek van Auping.

In 2020 bracht Auping het eerste 100% circulaire matras ter wereld voor consumenten op de markt: Evolve. In 2022 werden er twee matrassen aan het circulaire matrassenassortiment toegevoegd: Elysium en Elite. In datzelfde jaar stond Auping aan de wieg van de Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid (UPV), een wet die ervoor moet zorgen dat de ruim 1,5 miljoen afgedankte matrassen zo goed mogelijk worden verwerkt in plaats van verbrand.

Dit jaar worden er nog twee nieuwe circulaire matrassen geïntroduceerd. Dan is vrijwel het gehele matrassenassortiment van Auping circulair. Samen met de opening van de nieuwe fabriek dragen deze ontwikkelingen bij aan een belangrijke nationale doelstelling: het realiseren van een volledig circulaire economie in 2050 en een halvering van het primaire grondstoffenverbruik in 2030.

Groot Wassink legt uit dat ze bij Auping wisten dat het nodig is om circulaire matrassen te gaan maken en dat ze geen grondstoffen kunnen blijven verbranden. "En we wisten dat we het technisch kunnen. Toch hing er enig ongemak in de bestuurskamer, want er zitten ook risico's aan zo'n grote verandering. Op een gegeven moment hebben we besloten dat we leiderschap willen tonen in deze industrie. Wij durven dit. En dan is het ook heel fijn om een lange geschiedenis te hebben als bedrijf, en te weten dat we eerder grote stappen hebben genomen", zegt hij tegen Trouw.Lees hier het complete interview.

Meer informatie:
Auping
www.auping.com

Publicatiedatum: