Sterke groei in aantal slimme thermostaten

Het aandeel slimme thermostaten is binnen Nederlandse huishoudens in een jaar tijd met 32% gestegen. Kostenbesparing is verreweg de belangrijkste motivatie voor de aanschaf. Binnen de top 10 energieleveranciers heeft UnitedConsumers het hoogste percentage bezitters (41%). Dit blijkt uit de zesde editie van de Smart Home Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder bijna 5.000 Nederlanders.

Kwart van huishoudens heeft slimme thermostaat
Steeds meer Nederlandse huishoudens zijn voorzien van een slimme thermostaat (25%). Ten opzichte van 2021 (19%) is dit een procentuele stijging van 32%. Het totale aantal slimme thermostaten komt daarmee op twee miljoen. Koopwoningen (28%) zijn vaker voorzien van een slimme thermostaat dan huurwoningen (16%).

Kostenbesparing belangrijkste motivatie
Voor het ruime merendeel (68%) is kostenbesparing de belangrijkste motivatie voor de aanschaf van een slimme thermostaat. Andere motivaties zijn ‘inzicht’ (45%), ‘gemak en comfort’ (44%) en ‘controle’ (40%). Verder blijft de vervanging van de oude thermostaat voor ruim één op de drie consumenten (35%) een reden om een slimme thermostaat aan te schaffen. Opvallend is dat vrouwen aanmerkelijk meer waarde hechten aan ‘inzicht’ (61%) dan mannen (36%).

UnitedConsumers hoogste percentage bezitters
UnitedConsumers heeft binnen de populairste energieleveranciers het hoogste percentage bezitters van slimme thermostaten (41%). Ten opzichte van een jaar geleden heeft UnitedConsumers daarmee koploper Eneco ingehaald. Eneco volgt nu op een tweede plek met 37%. Na Eneco volgen Greenchoice (30%), Vandebron (27%) en Energiedirect.nl (27%). Bij alle energieleveranciers zien we dat het bezit van een slimme thermostaat is toegenomen ten opzichte van 2021.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven