Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bezoekersaantallen winkelstraten nog lang niet op het niveau van voor corona

Het lijkt weer drukker in de winkelstraten. Zeker in de grote steden. Maar zijn we weer terug bij de drukte van vóór corona? Alhoewel dit soms zo lijkt zeggen de metingen wat anders. Zijn we gewoon niet meer gewend aan de drukte van voor corona? 


Foto ter illustratie © Mayerberg | Dreamstime.com 

Passantendaling vóór corona
Al bijna 20 jaar voert Locatus passantentellingen uit in 125 winkelgebieden in Nederland en 30 in België. Vanaf de start van onze tellingen in 2004 tot 2019 zagen wij het aantal bezoekers van winkelgebieden elk jaar iets teruglopen. Tot er in uiteindelijk 22% minder mensen kwamen in 2019 dan in 2004.  

Passanten tijdens corona
Met de uitbraak van Corona zakten deze passantenaantallen dramatisch terug. In periodes met een lockdown lagen de passanten in de belangrijkste winkelstraten van Nederland nog slechts op 10 à 15% van de aantallen van voor corona. In zowel 2020 als 2021 heeft Locatus ook tellingen uitgevoerd, maar dan alleen op momenten dat winkels gewoon open mochten. De enige beperkingen tijdens de tellingen waren het dragen van mondkapjes, het afstand houden en een maximum aantal bezoekers per winkel.  

In de periodes waarin Locatus telde, lagen de bezoekersaantallen gemiddeld op ongeveer 55% van de aantallen van 2019. Daarbij waren grote verschillen zichtbaar. In kleine centra liepen de bezoekersaantallen slechts met zo’n 10% terug. Bezoekers in deze centra waren vooral de eigen bewoners die kwamen voor de dagelijkse boodschappen . In grote centra waren de verschillen juist veel groter. Zo registreerden wij in Amsterdam in 2021 nog slechts 40% van de bezoekers ten opzichte van 2019.

Einde corona
Na twee jaar corona kunnen we – sinds het voorjaar van 2022 – eindelijk weer zonder al teveel beperkingen winkelen en uitgaan. We merken dat echter nog maar zeer beperkt in onze winkelstraten. Logischerwijs was te verwachten dat wij na 2 jaar corona ons gewone gedrag weer zouden oppakken en wij weer als vanouds zouden gaan shoppen. Wij zien dat echter maar zeer beperkt terug in de tellingen van 2022.  

Er is zeker sprake van enig herstel, maar nog steeds liggen de bezoekersaantallen op slechts 59% van de aantallen voor corona. Dat is dus een toename van de bezoekersaantallen met 8% ten opzichte van vorig jaar. 

Grootste herstel bij grote steden
Was tijdens corona de grootste daling te zien in de grootste centra, dan zijn dit ook de centra met de sterkste groei na corona. Zo steeg het bezoekersaantal in Amsterdam met 46% en in Utrecht met 38%. Het sterkste herstel zagen we in Breda, daar steeg het aantal bezoekers dit jaar met 54%. 

Iets sterker herstel bestedingen 
De bezoekers zijn nog lang niet terug op het oude niveau, maar met de bestedingen ging het in ieder geval in de eerste helft van 2022 iets beter. In cijfers van ING zien we dat de detailhandelsbestedingen non-food in deze periode met 5% stegen (inflatie gecorrigeerd). Daarbij liepen de online omzetten met zo’n 10% terug. Dus de bestedingen in de fysieke winkels lieten een redelijke groei zien.  

 Met de torenhoge energieprijzen de sterke inflatie en de economische onzekerheid verwacht ING dat deze groei in de tweede helft van 2022 niet zal doorzetten. Na een hele korte opleving post corona zijn het dus opnieuw zware tijden voor de Nederlandse retail. Hoewel we veel horen over de ongekend zware problemen die retailers hebben, zien wij dat op dit moment nog niet terug in onze leegstandscijfers. Daar zullen wij begin januari verder op in gaan. 

Bron: Locatus

Publicatiedatum: